858.283.4771
Градите
Рак
Почетна  /  Рак на дојка

Терапија со протонска терапија за третман на рак на дојка


Борбајте го карциномот на дојка со ласерска прецизност

Технологијата за скенирање на зрак со молив со множење со интензитет во Калифорнија протоните е многу прецизна форма на третман на зрачење со рак, што им овозможува на нашите лекари селективно да таргетираат тумори на дојка со зрачење со високи дози во оваа сложена област.

Споредено со постариот третман на протонска терапија со расипување на протони за рак на дојка, нашата технологија за скенирање на зрак на моливи точно дава третман на протонско зрачење за рак на дојка во рок од 2 милиметри и со најголема грижа. Ние ги напаѓаме туморите слој по слој и ја минимизираме штетната изложеност на околното здраво ткиво и органи. Ова е важно за пациенти со карцином на дојка кои можат да се соочат со ризик од секундарни карциноми, повреди на белите дробови и големи срцеви настани подоцна во животот, како резултат на претходната изложеност на зрачење. Намалувањето на токсичноста поврзана со зрачење исто така ја зголемува веројатноста пациентите да го завршат третманот со помалку прекини или доцнење.

Терапија со рак на дојка протонска терапија
Детали за третман

Што се однесуваме кон нас

 • Рак на дојка во рана фаза
 • Локално напреден карцином на дојка (фаза II и III)
 • Дуктален карцином на лице место
 • Троен-негативен рак на дојка
 • Рекурентен карцином на дојка

Што правиме

 • Насочете го само туморот
 • Заштитете го срцето, белите дробови и 'рбетниот мозок
 • Одржете го вашиот квалитет на живот за време на третманот со карцином на дојка
 • Намалување на несаканите ефекти од терапијата со зрачење, вклучувајќи ризик од срцеви настани, рак на белите дробови и пневмонитис
 • Намалете го ризикот од секундарна карцином поради зрачење

Тест на планови за третман на жени со лево-рак на дојка кои се подложени на терапија за зачувување на дојка, покажа дека во споредба со зрачење на Х-зраци, протонска терапија резултираше со:

81
Намалена доза на зрачење на белите дробови1
96
Намалено зрачење на другата дојка1
99
Намалена доза на зрачење на срцето1

Придобивки од протонска терапија за рак на дојка

Варијан протонска терапија за третман на рак на дојка

 • Технологијата на скенирање на зракот од молив во нашиот центар за третман на рак на дојка точно ги контролира протоните да го постават врвот Брег - точката во која тие ја депонираат својата максимална енергија - директно во туморот. Ова ни овозможува да третираме покомплексни форми на тумор и да ја менуваме дозата во рамките на туморот.
 • Напредната терапија со протони им овозможува на лекарите по селективно да испорачуваат зрачење со голема доза на карцинозни тумори на дојка и ткива и да ја намалат дозата на околните здрави ткива и критични органи. Во некои случаи, се покажа дека дава повисоки стапки на лекување од третманот со зрачење на Х-зраци дури и во некои од најпредизвикувачките ситуации.
 • Студиите откриле дека протонската терапија за карцином на дојка обезбедува подобро покривање на лимфните јазли, додека значително ги намалува просечните дози на зрачење на срцето и белите дробови. Ова на крајот резултира со намален ризик од срцеви настани, рак на белите дробови и пневмонитис.
 • Делумното зрачење на градите (PBI) со терапија со протони обезбедува порамномерна дистрибуција на зрачење и ја намалува изложеноста на здраво ткиво на градите, срцето и белите дробови во споредба со техниките на фотони и Х-зраци PBI. Исто така е поврзано со намалена токсичност и многу одлични резултати.
 • За разлика од постарата технологија, планот за третман може да се вчита во компјутерот и да се заврши во рок од неколку минути. Третманите се исто така неинвазивни и удобни за пациентите да можат побргу да се вратат на нивните дневни активности.

Фази на рак на дојка
& Протонска терапија

 

Во зависност од фазата на карцином на дојка, за некои тумори на дојка може да бидат потребни комбинирани третмани на мастектомија или операција со лумпектомија, хемотерапија и зрачење. Опциите за третман исто така влијаат од типот на карцином на дојка, возраста, целокупното здравје и личните преференции.

Во стадиум I, ракот на дојка е релативно мал во оваа фаза и воопшто не се раширил на лимфните јазли, или се раширил на само многу мала област во сентинелниот лимфен јазол. Додека операцијата е најчестиот третман, терапијата со зрачење за рак на дојка во фаза I често се препорачува по операцијата за да се намали ризикот од ширење или враќање на рак.

Рак на дојка во II фаза е поголем од рак на стадиум I и / или се шири на неколку лимфни јазли. Додека операцијата е најчестиот третман за рак на дојка во фаза II, радијационата терапија често се препорачува по операцијата за да се намали ризикот од ширење или враќање на рак.

Туморите во стадиум III се поголеми од 5 см или карциномот прераснува во блиска кожа или мускулно ткиво или се раширил во многу блиски лимфни јазли. Додека операцијата е најчестиот третман за рак на дојка во фаза III, терапијата со зрачење често се препорачува по операцијата на карцином на дојка за да се намали ризикот од ширење или враќање на рак.

На овој IV, карциномот на дојка се шири преку градите и блиските лимфни јазли на други делови од телото. Терапија со лекови, како што се хемотерапија и / или хормонска терапија, се главните третмани што се препорачуваат за жени со стадиум на рак на дојка IV. Во оваа фаза, третманот со протонско зрачење може да се користи за да се намали туморите или да се контролира болката.

Третман за
Рекурентен карцином на дојка

Терапија со протон често е најдобриот начин за лекување повторливи тумори во области кои претходно биле третирани со терапија со зрачење.

Третманот на претходно озрачени области може да биде предизвик. Здравите ткива околу повторливиот тумор не ја забораваат целосно претходната доза на зрачење и секоја дополнителна доза продолжува да го зголемува ризикот од нормална повреда на ткивата. Терапијата со протонски зрак може да им овозможи на лекарите подобро да ја концентрираат дозата до целта и да ја ограничат на друго место, дозволувајќи повторно третман со зрачење кај одредени пациенти.


Резултати од третман на рак на дојка
& Долгорочни ефекти

Терапија со протонска терапија за карцином на дојка во Центарот за терапија со карцином на протони во Калифорнија може да понуди слични исходи од стандардното зрачење на зраци, истовремено намалувајќи ги долгорочните и потенцијално опасни по живот несакани ефекти како што се срцеви напади како резултат на зрачење на срцето. Исто така, нуди можност за пониски шанси за секундарни карциноми подоцна во животот, заради намалената изложеност на зрачење на околните здрави ткива и органи.

Сепак, сите третмани со карцином имаат предности и недостатоци. Бидете сигурни дека разговарајте за сите потенцијални ризици, како и за опциите за третман, со вашиот онколог.

Сакав да живеам долг живот и не сакав да ризикувам да имам срцев удар или срцев удар, затоа избрав протонска терапија. После мојата консултација со д-р Чанг, јас само знаев дека Калифорнија протоните е местото каде што сакав да бидам. Помина толку време со мене и се чувствував многу сигурен во неговата способност.
Марти Шелтон
Пациент на карцином на дојка

Истражувачки студии за поддршка на протонска терапија за рак на дојка

За протонска терапија

Опции за покривање

Најчесто поставувани прашања