858.283.4771
Езофагеален
Рак

Борбајте со карцином на езофагија
со прецизност слична на ласер


Терапија со протон за рак на хранопроводникот

Технологијата за скенирање на зрак со молив со множење со интензитет во Калифорнија протоните е многу прецизна форма на третман на зрачење со рак, што им овозможува на нашите лекари селективно да таргетираат тумори на хранопроводникот со зрачење со високи дози во оваа чувствителна и предизвикувачка област.

Споредено со постариот третман на протонска терапија со пасивно растурање, нашата технологија за скенирање на зрак со моливи точно дава зрачење со рак на хранопроводникот во рок од 2 милиметри и со најголема грижа. Можеме да ги нападнеме туморите по слој и да ја минимизираме штетната изложеност на околното здраво ткиво и органи. Ова е важно за пациенти со карцином на хранопроводникот со оглед на тоа колку блиску срцето и белите дробови лежат во однос на хранопроводот. Вишокот на доза на зрачење кај овие чувствителни органи може да резултира во зрачење пневмонитис, белодробни компликации, срцеви заболувања и срцева слабост. Намалувањето на токсичноста поврзана со зрачење исто така ја зголемува веројатноста пациентите да завршат третман со помалку прекини или доцнење и да ги минимизираат несаканите ефекти на зрачење на хранопроводот.

Езофагеален карцином
Детали за третман

Што се однесуваме кон нас

 • Карцином на сквамозно клетки, кој започнува во рамни, тенки клетки кои се наоѓаат во површинската обвивка на хранопроводот, најчесто во горниот и средниот дел
 • Аденокарцином, кој обично потекнува од жлезди структури кои лачат слуз
 • Рекурентен карцином

Што правиме

 • Насочете го само туморот
 • Заштитете ги желудникот, срцето, белите дробови и 'рбетниот мозок
 • Одржувајте го вашиот квалитет на живот за време на третманот
 • Намалување на несаканите ефекти од третманот, вклучително и болка со голтање, гадење, повраќање, слабеење, металоиди и дехидрација
 • Намалете го ризикот од секундарна карцином поради зрачење

Анализата на планирањето на третманот сугерира дека дозата на зрачење наменета за хранопроводот, наместо тоа, се доставува до срцето по својата патека е значително помалку со терапија со протонски зрак:

75
Доза на зрачење се доставува до срцето со зрачење на зраци1
10
Доза на зрачење се доставува до срцето со терапија со протонски зрак1

Придобивки од протонска терапија за карцином на езофагија

 • Нашата технологија за скенирање на зрак на молив точно ги контролира протоните за да го постават врвот Брег - точката во која тие ја депонираат својата максимална енергија - директно во туморот. Ова ни овозможува да третираме покомплексни облици на туморот и да ја менуваме дозата во рамките на туморот.
 • Напредната терапија со протони им дозволува на лекарите по селективно да испорачуваат зрачење со голема доза на карцинозни хранопроводни тумори и ткива и да ја намалат дозата на околните здрави ткива и критични органи. Во некои случаи, се покажа дека дава повисоки стапки на лекување од третманот со зрачење на Х-зраци дури и во некои од најпредизвикувачките ситуации.
 • Намаленото зрачење на здрави ткива околу хранопроводот може значително да го минимизира оштетувањето на срцето, белите дробови, желудникот и 'рбетниот мозок и потенцијално да ги намали срцевите и белите дробови поврзани со болести и смрт. Ова вклучува намалување на ризикот од зрачење пневмонитис, белодробни компликации, срцеви заболувања и срцева слабост.
 • Специјализирани техники можат да се користат со протонска терапија за да се насочи подвижен тумор со голема техничка прецизност. Ова е важно за пациенти со карцином на хранопроводот затоа што секој пат кога дишете, вашиот хранопроводник се движи.
 • За разлика од постарата технологија, планот за третман може да се вчита во компјутерот и да се заврши во рок од неколку минути. Третманите се исто така неинвазивни и удобни за пациентите да можат побргу да се вратат на нивните дневни активности.

Is
Протонска терапија
Нели за вас?

 

Во зависност од фазата на рак на хранопроводникот, може да се потребни комбинирани третмани на ендоскопски процедури, операција, хемотерапија и зрачење за некои тумори на хранопроводникот. Опциите за третман се исто така под влијание на видот на рак на хранопроводникот, возраста, целокупното здравје и личните преференции.

Третман за
Рекурентен карцином

Терапија со протон често е најдобриот начин за лекување повторливи тумори во области кои претходно биле третирани со терапија со зрачење.

Третманот на претходно озрачени области може да биде предизвик. Здравите ткива околу повторливиот тумор не ја забораваат целосно претходната доза на зрачење и секоја дополнителна доза продолжува да го зголемува ризикот од нормална повреда на ткивата. Терапијата со протонски зрак може да им овозможи на лекарите подобро да ја концентрираат дозата до целта и да ја ограничат на друго место, дозволувајќи повторно третман со зрачење кај одредени пациенти.


Резултати од третманот и
Долгорочни ефекти

Терапија со протонска терапија во Центарот за терапија со карцином за протони во Калифорнија во Сан Диего може да понуди слични исходи од стандардното зрачење на зраци, истовремено намалувајќи ги долгорочните и потенцијално опасни по живот несакани ефекти како зрачење пневмонитис, белодробни компликации, срцеви заболувања и срцева слабост поради зрачење оштетување на срцето и белите дробови. Исто така, може да ги намали шансите за секундарни карциноми подоцна во животот заради намалената изложеност на зрачење на околните здрави ткива и органи.

Сепак, сите третмани со карцином имаат предности и недостатоци. Бидете сигурни дека разговарајте за сите потенцијални ризици, како и за опциите за третман, со вашиот онколог.

За протонска терапија

Опции за покривање

Најчесто поставувани прашања