858.283.4771
Најчесто поставувани прашања за третман на протонска терапија

Одговори на вашите прашања за третман со протонска терапија


Ние разбираме дека кога ќе добиете дијагноза за рак, треба да донесете многу важни одлуки и може да имате голем број прашања. Пронајдете ги вашите одговори подолу или јавете ни се на 858.299.5984 да зборуваме директно со еден од членовите на нашиот тим.

ЗОШТО ТРЕБА ДА ЈА ЗНАМ ТЕРАПИЈАТА НА ПРОТОН ЗА СТАНДАРДАРНАТА РАДИЈАЦИЈА?

Протонската терапија е многу прецизна форма на терапија со зрачење што резултира со помало изложување на зрачење на нормално здраво ткиво во телото на пациентот. Пациентите можат побрзо да закрепнат и да пријават помалку несакани ефекти, заедно со минимизирање на ризикот од развој на секундарни карциноми во споредба со стандардното зрачење на Х-зраци. На пример, мажите со третман на рак на простата пријавуваат помалку случаи на проблеми со дебелото црево и мочниот меур со протонска терапија.

КАКВА Е ТЕРАПИЈАТА ПРОТОН НА ЛЕКОВИ?

Калифорниските протони беше првиот протонски центар во нацијата што понуди протонска технологија на протокот на молив во сите наши простории за третман на протони. Најнапредниот метод на испорака на терапија со протони е активно скенирана терапија со протони со моливи. Овој зрак на протони е насочен кон област во рок од 2 милиметри од туморот користејќи моќни магнети. Големата доза на зрачење може да биде насочена кон уникатната форма и големина на туморот и може да биде насочена кон тумори многу близу до нормалните структури што сакаме да ги избегнеме оштетувањето. Тесната маргина ги штити здравите ткива и околните органи од зрачење. За разлика од постариот пасивно расфрлан третман со протонска терапија, технологијата за скенирање на зрак со молив дополнително ги подобрува можностите на терапијата со протонски зрак. Оваа активно скенирана технологија со зрак молив, исто така, овозможува да се испорача интензивно модулирана протонска терапија (IMPT) - подесување на опсегот и интензитетот на протонскиот зрак за да го измете овој тесен протонски зрак низ туморот со фини потези, зголемувајќи го интензитетот и слојот на дозата слој во внатрешноста на туморот.

КОИ РАК СЕ ТРЕТИРА ПРОТОНСКАТА ТЕРАПИЈА?

Протонската терапија може да се користи за лекување на истите карциноми и тумори што ги третира стандардното рендгенско зрачење. Исто како и кај стандардното зрачење, сепак, постојат карциноми кои не можат лесно да се лекуваат со протони, како што се карциноми на крв. Исто така, постојат карциноми кај кои протонската терапија не е присвоена во зависност од околностите на секој пациент, како што е фазата или прогнозата на карциномот. Нашиот тим лекари честопати ги гледаат пациентите за да дадат второ мислење за тоа дали тие би биле кандидати за протонска терапија бидејќи е важно да се оцени секој случај поединечно за да се утврди дали терапијата со протони е добар избор за третман. Една посебна област каде што гледаме многу пациенти е за карциноми кои се вратија во истата област по претходниот третман со зрачење. Со прецизност на терапијата со протони, ние често можеме да испорачаме втор курс на зрачење што инаку не може да се направи со стандардна терапија со рендгенско зрачење. Посетете ја нашата протонска терапија Услови третирани страница за да дознаете повеќе.

КОЈ Е КАНДИДАТ ЗА ТЕРАПИЈА НА ПРОТОН

Добри кандидати за протонска терапија се пациенти со цврсти тумори во близина на чувствителни органи, како што се карцином на мозок, простата, дојка и бели дробови. Покрај тоа, сите пациенти со рекурентен, педијатриски и многу други видови на рак се соодветни кандидати. Можете да ги прегледате сите услови кои ги третира Калифорниски протони овде.

КОЛКУ ПАЦИЕНЦИ НА РАК СЕ ТРЕТИРААТ СО ТЕРАПИЈА НА ПРОТОН?

Во светот околу 200,000 пациенти со рак биле третирани со терапија со протони. Како регионален центар, Калифорниски протони работи со пациенти од целиот свет. Локално, ние сме поврзани со Здравствената мрежа за рак на Сан Диего и болницата Ради за деца. Нашиот центар третираше над 3,500 пациенти од неговото отворање во 2015 година.

КОЛКУ ДОЛГО Е ПРОТОН ТЕРАПИЈА МЕДИЦИНСКИ КОНСАЛТ?

Вкупното време на закажување може да потрае неколку часа, вклучително и времето потребно на лице место за да ги ажурирате вашите медицински досиеја и други информации и време со онколог за зрачење за консултативната дискусија.

ШТО ТРЕБА ДА СЕ ПРИЈАВАМ НА МЕДИЦИНСКИОТ КОНСУЛТ?

Ве молиме, донесете комплетна документација што ви е испратена, како и картички за осигурување, ЦД (а) за слики и сите други информации што се бараат пред овој состанок. Willе ве повикаме со потсетник еден ден пред состанокот за консултација. 

ШТО Е ЦТ-СИМ-СИМ?

Кратко за „КТ симулација“, ова е состанок за време на кој сте сместени на реплика на табелата за третман во точната позиција потребна за специфичната локација на туморот и туморот. Доколку е потребно за вашиот план за лекување, се создава прилагодена направа за имобилизација, како што е маска, потпирач за глава или друг уред.

КОЛКУ ДОЛГО ТРЕБА ЦТ-СИМ-СИМ-СИМ-СИМ-картичка

Општо, ова назначување ќе трае еден час. Може да бара до три часа ако се потребни дополнителни слики. 

ШТО Е V-SIM?

Краток за „Симулација со верификација“, ова е кога вашето лекување и поставување се верификуваат пред породувањето на првиот третман (зрак) за да се обезбеди точност и прецизност на сите пресметки, мерења и позиционирање на пациентот.

КОЛКУ ВРЕМЕ ВИ СИМ-СИМ?

Приближно 30 минути.

КОЛКУ ТРЕВА КРЕИРАATIONЕ НА ПЛАН ЗА ТЕРАПИЈА ЗА ПРИРАЧНИК ЗА ТРЕТИЈА?

Просечното време за повеќето пациенти е од 10 до 14 дена откако ќе се добијат сите потребни слики и медицински записи.

КОЛКУ ТРЕТМАНИ ТРЕБА ТРЕБА ЗА ПРОТОН?

Бројот на индивидуални сесии зависи од вашиот вид карцином и локација, како и ако третманот е истовремено со други третмани, како што се хормонска терапија или хемотерапија. Ве молиме, бидете сигурни дека разговарајте за сите грижи што може да ги имате во врска со претходно резервирани летови или други обврски специфични за датумот со вашиот тим за нега.

КОЛКУ Е ДОЛГО СЕДНИЦА ЗА ТРЕТИРАЕ НА ПРОТОН ТЕРАПИЈА?

Просечната сесија за третман трае 30 минути, со поголемиот дел од времето што се користи за менување облека и се подготвува и позиционира на масата за третман.

ЗОШТО ПОТРЕБНО Е ПОВЕЕ ЛЕТО ЗА ПРОВЕРКА ЗА ТРЕТМАН?

Системот го алармира тимот за нега при вашето пристигнување.

ДАЛИ СЕ ДОЗВОЛУВААТ миленичиња?

Само услужни животни специјално обучени за да му помогнат на лице со попреченост е дозволено. 

ШТО Е ОТВ?

„Посета на третман“ е неделна средба со вашиот онколог на зрачење за време на вашиот третман со протонска терапија за да го следите напредокот и да се решите какви било прашања или проблеми што може да ги имате. Вашиот онколог за зрачење може да го измени вашиот план за лекување врз основа на тоа како вашиот рак реагира на третман. 

ШТО ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ ПОВИКУВАМ ДА Учам АКО ЦЕНТАРОТ ГО ПРИФАУВА ПЛАНОТ ЗА ОСИГУРУВАYЕ МО ЗДРАВЈЕ

Можете да контактирате со нас на 858.299.5984 (Од понеделник до петок, од 8 до 5 часот Пацифичко време). 

ШТО СЕ СЛУЧУВА ЕДНО МОЈОТ ТРЕТМАН НА ТЕРАПИЈАТА МОЈ ПРОТОН?

Вашата медицинска сестра за онкологија со зрачење ќе ви ги достави документите за медицинско празнење и упатствата за после-нега. Традиционално се одржува церемонија на ellвонење со вашиот тим за нега за да го прослави вашето завршување на третманот со протонска терапија.

КАКО БАРАМ МОЈА МЕДИЦИНСКА ЕВИДЕНЦИЈА?

Ве молиме јавете се во центарот на 858.299.5984 (Од понеделник до петок, од 8 до 5 часот Пацифичко време).

КОГА Е МОЈОТ СЛЕДЕН ИНТЕРМЕНТ ПО ЗАВРШЕНО ТРЕТИРАЕ?

Надлежните состаноци обично се дискутираат за време на вашиот процес на празнење.

ДАЛИ ИМА ДРУГИ НАЧИНИ ЗА ВКЛУЧУВАЕ ВО ЦЕНТАРОТ ВО ВРЕМЕ ИЛИ ПО ТРЕТУВАЕ?

Пациентите, членовите на семејството и другите заинтересирани за протонска терапија можат да останат поврзани со Центарот за терапија со рак на Калифорнија, со тоа што станале член на Калифорнија протони. Нашите членови уживаат да имаат контакт со другите членови и пациентите имаат корист од споделување на нивните искуства, одговарање на прашања и давање емотивна поддршка едни на други. Можете исто така да волонтирате во нашата Програма за шампиони во првенство во Калифорнија за да помогнете во поддршката на нови и тековни пациенти или да присуствувате на настан или група за поддршка. Тековните и поранешните пациенти планираат редовно социјални активности и објавуваат детали во лобито на нашиот центар. Можете исто така да останете во контакт со пациентите и персоналот преку нашата страница на Фејсбук на: facebook.com/CaliforniaProtons.

 

Дали е протонска терапија соодветна за вас? Разговарајте за вашите опции.