858.283.4771
Гастроинтестинални
Рак

Борбајте со гастроинтестиналниот карцином
со прецизност слична на ласер


Терапија со протон за рак на гастроинтестиналниот тракт

Технологијата за скенирање на зрак со молив со интензитет на Калифорнија протони е многу прецизна форма на третман со рак на зрачење што им овозможува на нашите лекари селективно да ги таргетираат гастроинтестиналните (ГИ) тумори кои се наоѓаат во сложените и чувствителни области на дигестивниот тракт со зрачење со голема доза.

Споредено со постариот третман на протонска терапија со пасивно растурање, нашата технологија за скенирање на зрак со моливи точно дава зрачење на стомакот, ректалниот, аналниот, дебелото црево и другите пониски ГИ тумори во рок од 2 милиметри и со најголема грижа. Напаѓаме слоеви по тумор по слој и ја минимизираме штетната изложеност на околното здраво ткиво и органи. Ова е важно бидејќи овие желудечни и колоректални тумори обично бараат агресивни дози на зрачење и се наоѓаат во близина на здрави ткива и органи што се исклучително подложни на зрачење. Намалувањето на токсичноста поврзана со зрачење ги минимизира несаканите ефекти на зрачењето и исто така ја зголемува веројатноста пациентите да можат да завршат третман со помалку прекини или доцнење.

Гастроинтестинален карцином
Детали за третман

Што се однесуваме кон нас

 • Рак на дебелото црево
 • Рак на ректал
 • Анален карцином
 • Рак на желудник или желудник
 • Изберете повторлив рак и метастатски карцином

Што правиме

 • Насочете го само туморот
 • Заштитете го вашиот мочен меур, мало и големо црево, желудник, бубрези, гениталии и 'рбетниот мозок
 • Одржувајте го вашиот квалитет на живот за време на третманот
 • Намалување на несаканите ефекти од терапијата со зрачење, вклучувајќи гадење, повраќање, металоиди, грчеви, малапсорпција (неможност за апсорпција на хранливи материи од храна), дијареја, дехидратација и сексуална дисфункција
 • Намалете го ризикот од секундарна карцином поради зрачење

Придобивки од протонска терапија за гастроинтестинален карцином

 • Нашата технологија за скенирање на зрак на молив точно ги контролира протоните за да го постават врвот Брег - точката во која тие ја депонираат својата максимална енергија - директно во туморот. Ова ни овозможува да третираме покомплексни облици на туморот и да ја менуваме дозата во рамките на туморот.
 • Напредната терапија со протони им овозможува на лекарите по селективно да испорачуваат зрачење со голема доза на колоректални тумори и канцерогени клетки кои се наоѓаат во дигестивниот тракт и да ја намалат дозата на околните здрави ткива и критични органи. Во некои случаи, се покажа дека дава повисоки стапки на лекување од третманот со зрачење на Х-зраци дури и во некои од најпредизвикувачките ситуации.
 • Бидејќи протонската терапија може подобро да ја концентрира својата доза на зрачење до целта и да ја ограничи на друго место, лекарите можат да го минимизираат зрачењето на здрави ткива околу туморот што може да влијае на вашата способност да ги вари и метаболизира хранливите материи и да го ослободи вашиот систем од отпад.
 • Специјализирани техники можат да се користат со протонска терапија за да се насочи подвижен тумор со голема техничка прецизност. Ова е важно за пациенти со карцином на гастроинтестинален лек што се лекуваат за рак на желудник.
 • За разлика од постарата технологија, планот за третман може да се вчита во компјутерот и да се заврши во рок од неколку минути. Третманите се исто така неинвазивни и удобни за пациентите да можат побргу да се вратат на нивните дневни активности.

Is
Протонска терапија
Нели за вас?

 

Комбинираните третмани на хирургија, хемотерапија и зрачење станаа стандарден третман за огромно мнозинство на гастроинтестинални карциноми. Во зависност од фазата, локацијата и видот на карциномот, опциите за третман и ризикот од несакани ефекти може да се разликуваат. Опциите за третман се исто така погодени од возраста, целокупното здравје и личните преференции.

Исто така, познат како карцином на желудник, рак на желудник се развива во стомакот и се мери со тоа колку длабоко ракот се шири во 5 слоја на wallидот на желудникот и дали има ширење на заболување во соседните лимфни јазли. Ракот на стомакот понекогаш бара терапија со зрачење по операцијата. Во зависност од фазата на туморот, целокупната здравствена состојба на пациентот и обемот на операцијата, протонската терапија може да се даде истовремено со хемотерапија.

Овој вид на карцином влијае на делови од тенкото црево. Во зависност од фазата на карцином, терапијата со зрачење кај овие видови на рак често се дава пред или по операцијата. Ако карциномот широко се рашири низ wallидот на дебелото црево, протонската терапија може да се користи за да се смалат туморите широко покрај ректалниот wallид или да се контролира болка.

Ракот на аналниот е типично карцином на сквамозен клетки што се јавува на надворешното отворање на гастроинтестиналниот тракт. Овој вид на карцином најчесто се третира со терапија со зрачење која се дава истовремено со хемотерапија. Поради неговата локација, хеморадијацијата е примарна опција за третман, наместо хирургија, а протонската терапија може да обезбеди помалку токсичен третман на зрачење што може да ги намали несаканите ефекти и оштетувањето на околните ткива.

Ракот на дебелото црево се формира во вашето црево црево. Хирургијата е најчестиот третман, особено во стадиум I и II кога карциномот сè уште не се раширил. Хемотерапија се препорачува и во понапредни фази на карцином. Протено-терапијата исто така може да се препорача за да помогне во контролата на карциномот.

Третман за
Рекурентен карцином

Терапија со протон често е најдобриот начин за лекување повторливи тумори во области кои претходно биле третирани со терапија со зрачење.

Третманот на претходно озрачени области може да биде предизвик, особено во гастроинтестиналниот предел. Втората рунда на третман со зрачење со зраци може да биде премногу опасна бидејќи здравите ткива околу повторливиот тумор не ја забораваат целосно претходната доза на зрачење и секоја дополнителна доза продолжува да го зголемува ризикот од нормална повреда на ткивата. Терапијата со протонски зрак може да им овозможи на лекарите подобро да ја концентрираат дозата до целта и да ја ограничат на друго место, дозволувајќи повторно третман со зрачење кај одредени пациенти.

 


Резултати од третманот и
Долгорочни ефекти

Терапија со протонска терапија во Центарот за терапија со карцином со протони во Калифорнија во Сан Диего може да понуди слични исходи од стандардното зрачење на зраци, истовремено намалувајќи ги долгорочните и потенцијално опасни по живот несакани ефекти како што се улцерација, перфорација и внатрешно крварење поради зрачење на дигестивниот систем областа на тракт и карлицата. Исто така, може да ги намали шансите за секундарни карциноми подоцна во животот, како резултат на намалената изложеност на зрачење на околните здрави ткива и органи.

Сепак, сите третмани со карцином имаат предности и недостатоци. Бидете сигурни дека разговарајте за сите потенцијални ризици, како и за опциите за третман, со вашиот онколог.

За протонска терапија

Опции за покривање

Најчесто поставувани прашања