858.283.4771
Рак на главата и вратот

Протонска терапија за третман на рак на глава и врат


Борба против рак на глава и врат со прецизност слична на ласер

Технологијата за скенирање на зрак со молив со множење со интензитет во Калифорнија протоните е многу прецизна форма на третман на зрачење со рак, што им овозможува на нашите лекари селективно да таргетираат тумори кои се наоѓаат во чувствителниот и сложениот регион на главата и вратот со зрачење со високи дози.

Технологијата за скенирање на зрак на молив ги третира туморите на главата и вратот со испорака на протонско зрачење со точност од 2 милиметри. Напаѓа тумори слој по слој, завиткувајќи околу сложените облици на туморот за да се минимизира количината на зрачење дадено на здраво ткиво и органи. Ова е важно кај главата и вратот, бидејќи овие тумори честопати бараат голема доза на зрачење и се одвиваат меѓу виталните структури, како што се мозокот, оптичкиот нерв, тироидната жлезда, плунковните жлезди, хранопроводот, говорна кутија, вилицата и 'рбетниот мозок.

Протонска терапија за глава и врат
Детали за третман на рак

Што се однесуваме кон нас

 • Рекурентни карциноми на глава и врат (претходно третирани)
 • Основа на рак на черепот
 • Рак на гркланот (говорна кутија)
 • Рак на уста и уста
 • Рак на грлото
 • Рак на плунковна жлезда
 • Рак на синус (назофарингеален)
 • Хипофарингеален карцином
 • Орофарингеален карцином
 • Рак на јазик
 • Рак на тонзил

Што правиме

 • Намалете ја дозата на нормални структури како што се мозокот, оптичкиот нерв, тироидната жлезда, плунковните жлезди, хранопроводот, говорната кутија, вилицата на коските и 'рбетниот мозок1
 • Оваа поштеда на нормално ткиво може да доведе до помалку краткорочни несакани ефекти, побрзо време на закрепнување и намален ризик од потреба од цевка за хранење2
 • Нормалното поштеда на ткиво со протони може да го намали ризикот од повреда на вилицата на коските3
 • Во некои случаи, протоните ја подобруваат контролата на болеста и опстанокот4, 5, 6
 • Намалете го ризикот од секундарна карцином поради зрачење7

Предности на протонска терапија за рак на глава и врат

 • Нашата технологија за скенирање на зракот на молив прецизно ги контролира енергиите на протонскиот зрак и, за возврат, локацијата на максималната испорака на зрачење позната како врв Браг. Ова ни овозможува да третираме посложени форми на тумор и да ја менуваме дозата во рамките на туморот на главата и вратот.
 • Напредната терапија со протони им овозможува на лекарите по селективно да испорачуваат зрачење со голема доза на многу канцерогени тумори и да ја намалат дозата на здравото ткиво и критичните органи. Во некои случаи, се покажа дека дава повисоки стапки на лекување од третманот со зрачење на Х-зраци дури и во некои од најпредизвикувачките ситуации.
 • Бидејќи терапијата со протони на главата и вратот може подобро да го ограничи зрачењето надвор од целта, лекарите можат да го намалат зрачењето на здравите ткива одговорни за видот, слухот, вкусот, способноста за зборување, јадење и голтање и функцијата на мозокот.

Третман на протон за различни
Видови рак на глава и врат

 

Туморите на главата и вратот се наоѓаат веднаш до виталните структури; непроверениот раст на туморот може да биде погубно. Во зависност од фазата на рак на главата, вратот, грлото, устата или на јазикот, за некои тумори може да бидат потребни комбинирани третмани на хирургија, хемотерапија и зрачење. Опциите за третман исто така влијаат од видот и обемот на карциномот, целокупното здравје на пациентот и личните преференции.

Оралните карциноми обично започнуваат во рамните, тенки клетки кои ги насочуваат усните и внатрешноста на устата, вклучувајќи ги образите, покривот и подот на устата. Третманот со протонска терапија за рак на устата може да ја намали дозата на зрачење на нормални ткива што не се насочени при третман на тумори на усната шуплина.

Ракот на грлото опфаќа карцинозни тумори што се развиваат во грлото или крајниците. Бројот на пациенти кои имаат сериозно слабеење или имаат потреба од цевка за хранење е намален за скоро 50% кај пациенти кои примале протонска терапија. И три месеци по третманот, пациенти со протонска терапија со карцином на грлото, исто така, забележаа значително помалку сува уста.2

Овој вид орален карцином се формира во основата или предниот дел на јазикот и обично се развива во тенки, рамни површински клетки. Овие тумори обично бараат големи дози на зрачење. Терапија со протон за рак на јазик може да помогне во спречување на оштетување на усните, плунковните жлезди, вилицата на коските, тироидната жлезда и 'рбетниот мозок. Во некои случаи, исто така може да го намали ризикот од развој на нарушена способност за вкус, голтање, јадење и разговор.

Назалните карциноми обично започнуваат во сквамозните клетки кои ги насочуваат влажните, мукозни површини во шуплините на носот и синусите. Терапијата со протон може подобро да ги насочи туморите во рамките на овие тесни граници на главата и носната структура затоа што очите, устата, мозокот и важните нерви и крвни садови обично се наоѓаат во близина на туморот. Поголемата прецизност на зрачење може исто така да го намали ризикот од сензорни нарушувања, како што е можноста за мирис, вкус, голтање и разговор. Во некои случаи, протонската терапија ја подобри контролата на болеста и преживување кај пациенти со тумори на назален синус.4, 5, 6

Третман за повторливи
Рак на глава и врат

Терапија со протон често е најдобриот начин за лекување повторливи тумори во области кои претходно биле третирани со терапија со зрачење.

Лекувањето претходно озрачени области може да биде предизвик, особено во главата и вратот. Втората рунда на третман со зрачење со зраци може да биде премногу опасна бидејќи здравите ткива околу повторливиот тумор не ја забораваат целосно претходната доза на зрачење. За жал, секоја дополнителна доза може да го зголеми ризикот од повреда на нормалното ткиво. Терапијата со протонски зраци, во оваа поставка, може да им овозможи на лекарите подобро да ја концентрираат дозата до целта и да ја ограничат на друго место, што може да овозможи повторно лекување со зрачење кај одредени пациенти.


Резултати од третманот на главата и вратот
& Долгорочни ефекти

Третман со протонска терапија за рак на глава и врат во Центарот за терапија со рак на протони во Калифорнија во Сан Диего може да го намали ризикот и / или сериозноста на долгорочни несакани ефекти како што се оштетување на видот, слухот и вкусот. Протонското зрачење може исто така да го намали ризикот од секундарни карциноми, бидејќи има помалку зрачење кое се доставува до здравите нормални ткива. Сепак, сите третмани за карцином на глава и врат имаат предности и недостатоци, кои варираат во зависност од уникатните околности на пациентот. Ако ви е дијагностициран карцином на глава или врат, не заборавајте да разговарате за сите потенцијални ризици, како и за опциите за третман, со вашиот онколог.

Кејси Харви
Протонската терапија беше „менувач на игри“. Ниту еден ден не поминува, не мислам колку бевме среќни да живееме шест милји оддалеченост од еден од најдобрите протонски центри во светот. Целиот персонал е неверојатен. Сочувствителни, познавања и последователни активности беа неверојатни.
Татко на Кејси Харви
Педијатриски рабдомиосарком Пациент

Истражувачки студии за поддршка на протонска терапија за рак на глава и врат

За протонска терапија

Опции за покривање

Најчесто поставувани прашања