858.283.4771

Lifeивотот, максимизиран

Lifeивотот, максимизиран

Додека млад студент по медицина сè уште ми наоѓаше начин, значителна промена на настаните ме водеше од мојот првичен план за проучување на дијагностичка радиологија, кон интересен интерес наместо за онкологија на зрачење. Јас аплицирав за престој на зрачење онкологија и на 8 октомври 1991 година, бев вклучен во првиот болнички третман со протонска терапија на пациент со карцином на простата. 10,000 пациенти со рак на простата подоцна, и никогаш не сум погледнал назад.

Оттогаш многу се променија во светот на протонска терапија. Од неверојатни достигнувања во технологијата што ни овозможуваат да третираме многу посложени случаи, до богатството на информации што им се достапни на пациентите кои сакаат да заземат активна улога во нивното планирање на третманот.

Во 1986 година, се заинтересирав за авијацијата и започнав да летам; тоа е нешто што сакав да го направам долго време. Го најдов искуството интелектуално задоволувачко, а да не спомнувам убаво кога крстам на 20,000 метри, надморска височина, гледајќи како светот се тркала.

Она што најмногу го ценам за летањето е дека нема прекини во врска со пристигнување два часа порано на аеродромот, трагање низ безбедносните линии или справување со изгубен багаж. Моето хоби навистина ми дозволува да го „максимализирам“ мојот живот, како во однос на времето поминато да го правам она што го уживам, така и ми ја давате незапирливата слобода да го направам тоа.

Слично на тоа, протонската терапија - со својата прецизност и способност да ги намали или елиминира несаканите ефекти - им овозможува на нашите пациенти да го минимизираат времето на застој и да ги максимизираат нивните животи. Третманот е брз, безболен и во повеќето случаи, тие можат да се вратат во нивниот редовен ден веднаш по третманот, без разлика дали тоа вклучува работа, слободно време или поминуваат време со семејството.

Но, тука завршуваат сличностите. Летањето е соло хоби. Во најголем дел, тоа сум јас и мојот авион (а можеби и гостин или двајца). Кога третирам пациент со протонска терапија, од друга страна, јас сум поддржан од тим на посветени лица - од дозиметри, до физичари, регистрирани медицински сестри, техничари и друго - кои помагаат да се осигура дека зракот на молив е поставен точно, во рамките на милиметри на туморот. Оваа иста прекрасна група на луѓе им дава на нашите пациенти безусловна поддршка од моментот кога ќе влезат во нашиот центар, сè до денот кога ќе ringвонат на тој победник и ќе излезат низ нашите врати.

Благодарен сум што можам да го работам тоа што го работам - од работењето како дел од тим што третира пациенти со најнапреден третман на карцином што се наоѓа на теренот, до самото летање високо над облаците. Денешната технологија не е ништо чудо, и секој ден со нетрпение очекувам да ги лекувам пациентите и да откривам нови и подобри начини за лекување на рак. На крајот на краиштата, небото е граница.

Д-р Карл Роси

Нема коментари
Објави коментар
Име
Е-пошта
Веб-страница