858.283.4771
црниот дроб
Рак

Однесувајте се кон рак на црниот дроб со Протонска терапија


Однесувајте се кон рак на црниот дроб со протонска терапија

Технологијата за скенирање на зрак со молив со множење со интензитет во Калифорнија протоните е многу прецизна форма на третман на зрачење со рак, што им овозможува на нашите лекари селективно да таргетираат тумори на црниот дроб со зрачење со голема доза во оваа област.

Во споредба со постариот третман на протонска терапија со пасивно растурање, нашата технологија за скенирање на зрак со моливи точно дава зрачење на рак на црниот дроб во рок од 2 милиметри и со најголема грижа. Можеме да ги нападнеме туморите по слој и да ја минимизираме штетната изложеност на околното здраво ткиво и органи. Ова е важно за пациенти со карцином на црниот дроб, бидејќи црниот дроб е централна точка на филтрација за целата крв што циркулира низ телото. Честопати, пациентите со карцином на црниот дроб имаат дополнителни основни заболувања на црниот дроб, како што се цироза и хепатитис, така што минимизирањето на зрачењето на здравото ткиво на црниот дроб и околните органи е клучно. Намалувањето на токсичноста поврзана со зрачење исто така ја зголемува веројатноста пациентите да го завршат третманот со помалку прекини или доцнење.

Работа со мултидисциплинарен тим во UCSD, Калифорнија Протон нуди радиотерапија со протонски зраци на примарни тумори на црниот дроб, вклучувајќи хепатоцелуларен карцином и холангиокарцином (карцином што се формира во жолчните канали). Рандомизираното контролирано клиничко испитување покажа дека протонскиот зрак е безбеден и ефикасен со потенцијал за помала токсичност и зголемена локална контрола во споредба со трансартерска хемоемболизација.

Рак на црниот дроб
Детали за третман

Што се однесуваме кон нас

 • Примарен карцином на црниот дроб
 • Црниот дроб метастази или канцерогени тумори кои потекнуваат на друго место - како што се вашиот дебелото црево, градите, панкреасот, кожата и белите дробови - и се шири на црниот дроб
 • Рекурентен карцином

Што правиме

 • Насочете го само туморот
 • Заштитете го стомакот, бубрезите, тенкото црево и нормалниот црн дроб
 • Одржувајте го вашиот квалитет на живот за време на третманот
 • Намалете ги несаканите ефекти од третманот, вклучително и гадење, повраќање и замор
 • Намалете го ризикот од секундарна карцином поради зрачење

Предности на протонската терапија за третман на карцином на црниот дроб

 • Нашата технологија за скенирање на зрак на молив точно ги контролира протоните за да го постават врвот Брег - точката во која тие ја депонираат својата максимална енергија - директно во туморот. Ова ни овозможува да третираме покомплексни облици на туморот и да ја менуваме дозата во рамките на туморот.
 • Напредната терапија со протони им овозможува на лекарите по селективно да испорачуваат зрачење со голема доза на карцинозни тумори на црниот дроб и да ја намалат дозата на околните здрави ткива и критичните органи. Во некои случаи, се покажа дека дава повисоки стапки на лекување од третманот со зрачење на Х-зраци дури и во некои од најпредизвикувачките ситуации.
 • Лекарите можат селективно да постават зрачење со висока доза на вашиот тумор, истовремено да ја намалуваат дозата до вашите критични органи, кои се околу вашиот стомак, бубрезите и тенкото црево. Поштедењето на овие здрави ткива е исклучително важно бидејќи оштетувањето на овие чувствителни структури може да има значителни несакани ефекти и може да доведе до секундарни карциноми.
 • Специјализирани техники можат да се користат со протонска терапија за да се насочи подвижен тумор со голема техничка прецизност. Ова е важно за пациенти со карцином на црниот дроб затоа што секој пат кога дишете, вашиот црн дроб се движи.
 • За разлика од постарата технологија, планот за третман може да се вчита во компјутерот и да се заврши во рок од неколку минути. Третманите се исто така неинвазивни и удобни за пациентите да можат побргу да се вратат на нивните дневни активности.

Is
Протонска терапија за рак на црниот дроб
Нели за вас?

 

Во зависност од фазата на карцином на црниот дроб, комбинирани третмани на ресекција хирургија, аблација, амболизација, хемотерапија и зрачење може да бидат потребни за некои тумори на црниот дроб. Додека единствените познати лековити третмани се хируршка ресекција или трансплантација на црн дроб, протонската терапија за рак на црниот дроб може да обезбеди ефикасна локална контрола на туморот, додека е многу побезбедна опција за третман отколку другите третмани. Опциите за третман се исто така под влијание на видот на карциномот на црниот дроб, возраста, целокупното здравје, личните преференции и дали пациентот има основно заболување на црниот дроб, како што е цироза и хепатитис.

Во стадиум I карцином на црниот дроб, постои еден тумор во црниот дроб. Остатокот од црниот дроб е здрав, а крвните садови во близина не се засегнати. Додека отстранувањето на заболениот дел од црниот дроб преку ресекција хирургија или трансплантација на црниот дроб се најчести пристапи за третман, терапија со зрачење за рак на црниот дроб во I фаза често се препорачува за да се намали ризикот од рак или ширење на рак.

Во стадиум II карцином на црниот дроб, има неколку тумори помали од 2 инчи преку или тумор прерасна во крвните садови. Додека отстранувањето на заболениот дел од црниот дроб преку операција за ресекција е најчестиот третман, терапијата со зрачење може да се препорача пред или по операцијата за да се намали тумор или да се намали ризикот од враќање на рак. Пациентите исто така може да станат кандидат за трансплантација на црн дроб.

Во фаза III на рак на црн дроб, барем еден тумор е поголем од 2 инчи или туморите прераснале во главна вена или во надворешната обвивка на друг орган. Не се шири во лимфните јазли или далечните места. Додека отстранувањето на заболениот дел од црниот дроб преку операција за ресекција е најчест третман, може да се препорача терапија со зрачење пред или по операцијата за да се намали туморот или да се намали ризикот од враќање на ракот. Ако пациентот има подобност за донирање органи, може да се препорача и целосна трансплантација на црн дроб.

На стадиум IV карцином на црниот дроб, туморите се раширија во лимфните јазли или оддалечените органи. За пациенти со стадиум на рак на црниот дроб во IV фаза, терапијата со лекови како што е хемотерапија се главните препорачани третмани. Третманот со протонско зрачење може да се користи за намалување на туморите или за контрола на болката.

Третман за
Рекурентен карцином на црниот дроб

Терапија со протон често е најдобриот начин за лекување повторливи тумори во области кои претходно биле третирани со терапија со зрачење.

Третманот на претходно озрачени области може да биде предизвик. Здравите ткива околу повторливиот тумор не ја забораваат целосно претходната доза на зрачење и секоја дополнителна доза продолжува да го зголемува ризикот од нормална повреда на ткивата. Терапијата со протонски зрак може да им овозможи на лекарите подобро да ја концентрираат дозата до целта и да ја ограничат на друго место, дозволувајќи повторно третман со зрачење кај одредени пациенти.


Резултати од третманот со протонска терапија со рак на црн дроб и долгорочни ефекти

Терапија со протонска терапија во Центарот за терапија со карцином со протони во Калифорнија во Сан Диего може да понуди слични исходи од стандардното зрачење на зраци, истовремено намалувајќи ги долгорочните и потенцијално опасни по живот несакани ефекти како резултат на оштетување на зрачење на желудникот, бубрезите и тенкото црево. Исто така, може да ги намали шансите за секундарни карциноми подоцна во животот, како резултат на намалената изложеност на зрачење на околните здрави ткива и органи.

Сепак, сите третмани со карцином имаат предности и недостатоци. Бидете сигурни дека разговарајте за сите потенцијални ризици, како и за опциите за третман, со вашиот онколог.

За протонска терапија

Опции за покривање

Најчесто поставувани прашања