858.283.4771

ЦЕНТАР ЗА ТЕРАПИЈА НА РАКОВИ КАЛИФОРНИЈА: Напреден третман на рак на простата им овозможува на мажите да живеат активен живот

Како што е објавено во UT Community Press, 7 мај 2020 година

Како пионер во третманот на карцином на простата со протонско зрачење, светски познатиот онколог Карл Роси, д-р, забележал бројни случувања и достигнувања бидејќи одбрал онкологија на зрачење како негов специјалитет во 1988 година.

Д-р Роси, медицински директор на Центарот за терапија против рак во Калифорнија, има едноставен совет за неодамна дијагностицирани пациенти со рак на простата.

„Кога ќе слушнете дијагноза за рак на простата, сфатете дека постојат опции за третман. Во ред е да одвоите време да ги истражите различните опции за третман што ви се достапни и да си дадете неколку недели за да донесете одлука “, рече тој. „Размислете за тие опции и дозволете си детално да ги разгледате и да ја разгледате секоја од нив“.

Една опција е протонска зрачна терапија наместо операција или стандардно зрачење.

„Протоните се корисни форми на зрачење затоа што застануваат на целта - тие не третираат што е над карциномот или туморот“, рече тој. „Стапката на лекување со протонско зрачење е иста како и кај стандардното зрачење и хирургија, но несаканите ефекти можат да бидат значително помали“.

Забележителен е овој пад и на краткорочни и на долгорочни несакани ефекти. На пример, стапката на секундарен карцином се зголемува кога човечкото тело е изложено на зрачење. Студиите покажуваат дека пациентите кои се изложени на стандардно зрачење имаат 1.5 процент животна шанса да развијат секундарен карцином. За споредба, оние кои се лекуваат со протонска зрачна терапија, шансата за секундарен карцином е трипати помала или половина од 1 процент.

Д-р Роси го помина најголемиот дел од својата медицинска кариера во истражување на протонска терапија и лекување на пациенти со овој иновативен третман. Тој лекуваше скоро 12,000 мажи со дијагностициран карцином на простата. Типично, тој третира 300 до 350 мажи годишно.

По завршувањето на медицинското училиште на Медицинскиот факултет во Универзитетот Лојола во Чикаго Стрич, тој прифати позиција за медицинска обука на Медицинскиот факултет на Универзитетот Лома Линда. Годината беше 1988 година - истата година кога Универзитетот Лома Линда започна со изградба на првиот центар за третман на протони во САД и каде што ќе тренираше онкологија на зрачење. Тој остана на персоналот во Лома Линда сè додека не прифати позиција во Калифорниски протони, кој денес е еден од само 35-те центри за третман на протони во нацијата и четири во западните САД.

Револуционерен напредок во протонската зрачна терапија, поточно скенирањето на зракот со молив, беше фактор во неговата одлука да ги предводи калифорниските протони. Во 2014 година, Калифорниски протони беше првиот центар во САД кој рутински нудеше ваков вид прецизен третман во сите пет негови простории за третман.

Скенирањето на зракот со молив е најнапредната форма на протонско зрачење и е далеку супериорен во однос на претходните верзии на терапијата.

„Скенирањето на зракот со молив овозможува креативност“, рече д-р Роси. „Оваа технологија ни овозможува да третираме неправилна форма на тумори и тумори и во тешко достапни области“.

Заедно со специјализирани скенирања (КТ, МРИ и ПЕТ), третманите се прилагодени. Зрачењето на зракот со молив е насочено кон болеста, а не кон околното здраво ткиво и органи. Технологијата е толку напредна, болеста може јасно да се идентификува и да даде оптимални резултати.

Мажите подложени на стандардно зрачење за карцином на простата често доживуваат проблеми со ректумот и гастроинтестинални нарушувања поради зрачење во близина на тенкото црево и ректумот. Со скенирање на зракот на молив, овие несакани ефекти се минимизираат.

Друг напредок со терапијата е употребата на хидрогелен производ кој се инјектира помеѓу простатата и ректумот, што се шири и создава перница што се раствора во текот на 3-4 месеци. Резултатот е дека ректумот се оттурнува од простатата. Бидејќи овој производ ја штити областа на ректумот, долгорочните ефекти и непријатност за време на третманот значително се намалуваат.

Типичен план за третман бара пет недели терапија за еден час, пет дена во неделата. Активностите не се ограничени, а пациентите се чувствуваат доволно добро да се вратат на работа, да играат голф, да шетаат на плажа и да го живеат својот секојдневен живот целосно ангажиран.

Медикер опфаќа третман со протони, а Калифорнија протони е договор со неколку приватни осигурителни компании. Тие имаат одличен тим на застапници на пациенти кои помагаат во навигацијата во процесот на осигурување.

„Нашите пациенти се активни и планираат да бидат активни долго време“, рече д-р Роси. „Тие сè уште сакаат да уживаат во животот. Ние им помагаме да го сторат токму тоа “.

Калифорниските протони третираат многу вообичаени карциноми откриени и кај возрасни и кај деца, вклучувајќи рак на дојка, рак на бели дробови и тумори на мозок. Опремен со најновата генерација на технологија и опрема, Центарот ја нуди најпрецизната форма на достапна терапија со зрачење. Локално, Центарот за терапија против рак во Калифорнија е поврзан со мрежата за здравство на рак на Сан Диего и болницата за деца „Ради“.

Калифорниски протони нуди консултации за второ мислење и достапни се состаноци за телемедицина.

За повеќе информации во врска со Центарот за терапија против рак во Калифорнија, посетете ја страницата www.californiaprotons.com или јавете се на (858) 433-4886.