858.283.4771

ЦЕНТАР ЗА ТЕРАПИЈА НА РАКОВИ КАЛИФОРНИЈА: Напреден третман со радијација на протон за карцином на дојка го подобрува долгорочниот квалитет на живот

Како што е објавено во UT Community Press, 21 мај 2020 година

Третманот со протонско зрачење драматично напредуваше во борбата против ракот на дојка во текот на изминатите неколку години, а пациентите откриле што покажало истражувањето: тоа е една од најбезбедните и најефикасните светски достапни ракчиња.

Водечкиот протонска терапија со зрачење, онколог Jamesејмс Урбаниќ, медицински директор во Центарот за рак на терапија со рак во Калифорнија, за програмата за здравствена протонска терапија во Сан Диего, виде од прва рака како развојот на оваа врвна алатка придонесе за промена на стратегиите за третман на рак на дојка .

Во текот на изминатите 20 години, третманот со протонско зрачење еволуираше во иновативна прецизна терапија која ги намалува долгорочните несакани ефекти врз физичкото здравје, особено срцевите проблеми и стапките на секундарен карцином, рече д-р Урбаниќ, водечки истражувач на онкологија на зрачење.

Третманот со протонско зрачење обезбедува прецизно и насочено зрачење преку скенирање на зракот со молив, објасни д-р Урбаниќ, кој е вклучен во калифорниските протони од првата година на работа. Оваа напредна форма на протонско зрачење е далеку подобра од претходните верзии на терапијата, додаде тој.

Калифорниски протони е еден од само 35-те центри за третман на протони во нацијата и еден од четирите во Западна САД Во 2014 година, Калифорниски протони беше првиот центар во САД кој понуди прецизно скенирање на зракот на молив во сите 5 свои простории за третман.

Третманот со рак на дојка опфаќа три компоненти - операција за отстранување на рак, зрачење за искоренување на рак што може да трае и хемотерапија за уништување на сите клетки. Овие три модалитети работат заедно во концерт.

Протонското зрачење е одличен избор за многу пациенти со рак, рече д-р Урбаниќ, кој е еден од лидерите на истражувањето за токсичност за рак на дојка и протонска терапија, спонзорирано од НЦИ. Како лекар за UC Сан Диего, тој единствено ги има на располагање сите опции за третман на радијација на рак на дојка за да им понуди на пациентите.

„Пациентите не се лекуваат секогаш надвор од нивниот здравствен систем, така што пациентот треба да го направи своето истражување за да ги најде сите достапни опции. Бидете сигурни да ги разгледате сите ваши опции за третман “, рече д-р Урбаниќ, кој третира околу 50 пациенти со рак на дојка годишно. „Во Калифорнија протони сме среќни да се консултираме со пациенти и да работиме низ нивните опции со нив за да утврдиме дали терапијата со протони е соодветна за нив“.

Напредокот во протонското зрачење овозможува зрачењето да биде насочено, така што има помало оштетување на околното ткиво и органи. Во случај на рак на дојка, ова значи помалку зрачење на срцето и белите дробови, намалувајќи ја можноста за срцеви заболувања и секундарни карциноми на белите дробови подоцна во животот. Остатокот од телото е исто така изложен на помалку зрачење. Друга придобивка од терапијата со протонско зрачење е тоа што технологијата за скенирање на зрак молив им овозможува на онколозите на зрачење да третираат тумори во неправилна форма и тумори кои се тешко достапни.

Вообичаени несакани ефекти, како што се иритирана или изгорена кожа, се слични на несаканите ефекти искусни со стандардното зрачење. Сепак, истражувањето покажува потенцијално намалување на значајните здравствени проблеми за време на животот на преживеан пациент со карцином. Протонска зрачна терапија за помлади жени кои се во пременопауза во голема мерка имаат корист од терапијата со зрачење, поради бројот на животни години пред нив, покажуваат истражувањата.

Д-р Урбаниќ е страствен за истражување и изнаоѓање начини за подобрување на квалитетот на животот на пациентите со рак. Тој служи како член на повеќе национални истражувачки групи за рак, кои развиваат големи клинички испитувања за карцином на бели дробови, рак на дојка и тумори на мозок. Неговото истражување е обемно објавено на овие теми.

Тој е специјализиран за разни радиотерапија и радиохируршки техники. Тој е привлечен кон развој на третмани за посложени карциноми, вклучувајќи ги и оние кои влијаат на мозокот, торакалниот регион, главата и вратот и простатата, покрај случаите што бараат повторено зрачење.

Членовите на тимот за поддршка, како што е социјален работник, им помагаат на пациентите и на нивните семејства да ги лоцираат потребните ресурси додека се подложени на третман, како што се домување и превоз. Диететичар работи со пациенти за да развие план за исхрана што ќе им помогне да се чувствуваат најдобро за време на третманот и ги координира групите за поддршка за социјализација.

Калифорниските протони третираат многу видови на рак откриени и кај возрасни и кај деца. Опремен со најнова генерација на технологија и опрема, центарот нуди најпрецизна форма на зрачна терапија на располагање. Локално, центарот за терапија против рак во Калифорнија е поврзан со мрежата за здравство на рак на Сан Диего и болницата за деца „Ради“.

Калифорнија Протонс нуди консултации за второ мислење и се достапни состаноци за телемедицина.

Третманот со протони е покриен со Медикер, а Калифорнија Протоните се склучуваат со многу приватни осигурувања. Нивниот тим за осигурување е специјализиран за работа со пациенти и нивно осигурување за да добие покритие.

За повеќе информации во врска со Центарот за терапија против рак во Калифорнија, посетете ја страницата www.californiaprotons.com или јавете се на (858) 433-4886.