858.283.4771

3,000-тиот пациент на Калифорнија протони, кој се наоѓа во списанието Ranch and Coast

Како што е објавено во списанието Ranch & Coast Magazine, јуни 2021 година

Надвор од традиционалните опции

Субатомските честички се претвораат во огромни скокови во третманот на рак

Дијагнозата на Кен Котоски беше лоша, неговата прогноза беше чиста мрачна. Кога 58-годишникот ја добил истата вест што неговиот татко и двајцата браќа ја имале - рак на простата - реакцијата на лекарите беше навистина поразителна.

„Во основа, лекарите размислуваа дека нема начин да се излечи и„ Најдоброто што можеме да сториме е да се обидеме да направиме да се чувствувате добро како што се намалувате “, вели жителот на Монтана. „Некако ме отпишаа“.

Откако отфрли неколку опции за третман, тој доби книга за протонска терапија, а по одредена истрага, му беше укажана на Карл Роси, доктор во Центарот за терапија против рак во Калифорнија во Мирамар. „Се јавив и закажав состанок со д-р Роси и разговарав со него, и кога завршивме, сопругата и јас се чувствувавме како тој да мисли на нас како семејство и дека се грижи да ми помогне“, се сеќава Котоски. Во јануари 2021 година, тој започна со својот третман на 28 сесии користејќи терапија со протони со зрак со молив, од кои секоја трае само неколку минути. Заштедете малку ситни непријатности што Котоски ги снајде со ибупрофен, тој рече: „Да бидам совршен искрен, кога првпат слегов таму на лекување, помислив:„ Дали навистина прават нешто? Затоа што не чувствувате ништо. Вие не гледате ништо. Нешто такво сериозно, очекувате болка или нешто повеќе од само лежење на маса неколку минути, а потоа [велејќи], 'Добро, готово си! Тоа е како: „Што навистина се случува?“ “

Она што се случуваше беше насочена испорака на протони на одредено место во неговото тело што го нападнал ракот, вклучително и лимфни јазли. Форма на зрачење, овој модалитет на моќност ја уништува ДНК на клетките на ракот, додека избегнува оштетување на соседните области. Иако е популарен метод со рак на простата, д-р Роси вели дека протонската терапија се применува премногу повеќе. „Потенцијално, можеме да користиме терапија со протони во повеќето, ако не и во сите состојби кои во моментот се лекуваат со рендгенска терапија“, вели тој.

Иако може да звучи крајно за Котоски да патува досега за нега, Калифорнија Протони е еден од двата центри што го нудат овој модалитет во Калифорнија и 37 низ целата земја. Покрај тоа, Калифорнискиот протон има технологија што ја немаат многу постари центри за лекување, како и, според д-р Роси, „меѓу најискусните, ако не и најискусните, клиничари во САД“ Покрај тоа, тоа е благодарност за внимание на пациентите добиваат дека д-р Роси вели дека слуша време по време. „Пациентите со рак веќе се во стресна ситуација, така што сè што можеме да сториме за да се чувствуваат дека се единствени и важни и дека не само друга бројка е вонредно корисна“, вели тој.

Тоа е чувство дека Котоски, сега без карцином, одекнува од срце. „Кога ја добив мојата дијагноза и прогнозата беше толку лоша, си помислив:„ Нема шанси да направам за да видам [мојот син] се ожени “, вели тој. „Поради протоните во Калифорнија, јас дефинитивно ќе го видам како се жени и ќе бидам околу да гледам внуци. Ми го вратија животот, буквално. Едноставно е неверојатно “.

ДЕАНА МУРФИЈА

За да ја прочитате статијата преку списанието Ranch and Coast Magazine, кликнете овде

За да го преземете PDF-от, кликнете овде