858.283.4771

Протоните од Калифорнија третираат 3,000-ти пациент со протонска терапија

Дипломирани пациенти со карцином на простата од водечки центар за протонска терапија во Сан Диего

САН ДИЕГОАприл 6, 2021 / PRNewswire / - Центар за рак на рак во Калифорнија денес објави третман на неговите 3,000th пациент со протонска терапија од отворањето на Центарот во 2014 година. Протонска терапија е форма на третман со зрачење кој е помалку инвазивен од традиционалното рендгенско зрачење. Протоните застануваат на местото на туморот и не патуваат покрај него, што резултира со помала доза на зрачење на околните здрави ткива и органи и намалување на несаканите ефекти и ризиците од секундарни карциноми. Првенствено се користи за третман на рак, во некои случаи протонска терапија може да се користи и за лекување на неканцерогени тумори.

„Чест ни е што имавме 3,000 пациенти кои ни ја доверија својата грижа“, рече Том Ванг, Претседател на Центарот за терапија против рак во Калифорнија. „Сан Диего има среќа да биде еден од само два града во Калифорнија да го имаат на располагање овој модалитет на рак во нивната област. Поради ова, луѓето патуваат од сите страни Калифорнија и соседните држави да пристапат до третман со протонска терапија “.

Центарот, лоциран на 9730 Самерс Риџ Роуд во Сан Диего, работи веќе шест години, од тогаш калифорниските протони управуваат со него декември 2017. Тимот за онкологија на Калифорниски протони се состои од едни од најискусните зрачечки онколози во протонскиот простор, меѓународно признати и барани од пациенти од целиот свет. Со децениско комбинирано искуство во протонска терапија, овие лекари лекувале повеќе од 15,000 XNUMX пациенти со протонска терапија.

За повеќе информации во врска со нашиот центар за лекување, посетете ја www.калифорнија протони.com.

Еден од најчестите видови на рак третиран со протонска терапија е рак на простата. Секоја година, повеќе од 190,000 мажи се дијагностицираат со рак на простата. Карл Роси, Д-р, медицински директор на Калифорнија Протонс лекуваше над 12,000 пациенти со рак на простата во текот на неговата 29-годишна кариера

„Протонската терапија е вредна алатка во третманот на рак на простата“, рече Карл Роси, Д-р. „Заради природата на протоните и нашата технологија за скенирање на зракот на молив, ние можеме да ја зголемиме дозата на зрачење во рамките на простатата, ограничувајќи ја дозата на зрачење на соседните критични структури како што се мочниот меур и цревата. Со употреба на привремена хидрогелна супстанција вметната помеѓу простатата и ректумот, во основа можеме да ја елиминираме дозата на зрачење на овие критични структури. Ова, за возврат, овозможува помалку несакани ефекти, вклучувајќи намалување на инконтиненција, ректално крварење и проблеми со дебелото црево, како што се дијареја. ”

Околу нашите 3,000th Пациентот

Еден од пациентите на д-р Роси, Кен Котоски, е пациент со рак на простата во Калифорнија протони и е 3,000th пациент третиран во Центар. Кен, 58 години од Боземан, Монтана, беше дијагностициран со рак на простата по посета на лекар за сомневање за инфекција на уринарниот тракт. По понатамошно тестирање, неговиот лекар открил дека има покачено ниво на ПСА и го упатил на уролог. Откако го видоа урологот, тестовите покажаа дека ПСА се зголеми повисоко, а биопсијата потврди дека Кен има рак на простата.

Таткото и двајцата браќа на Кен претходно биле лекувани од рак на простата, но кога свекорот му дал книга за терапија со протони, тој започнал да ја истражува понатаму. По видео консултација со д-р Роси, Кен избра терапија со протони како свој третман по избор. Во јануари, Кен и неговата сопруга Кристи возеа од таму Bozeman до Сан Диего да се започне со третман. Кен добил 28 третмани со протонска терапија и забележал само лесна иритација на кожата што им овозможил на тој и неговата сопруга да ги продолжат вечерните прошетки.

За Центарот за терапија со рак во Калифорнија

Центарот за терапија против рак во Калифорнија е еден од двата центри за протонска терапија во Калифорнија и 37 на национално ниво. Центарот ја користи револуционерната технологија на скенирање на зракот, модулиран со интензитет, за да се ослободи голема доза на зрачење кое убива рак, што одговара точно на единствената форма и големина на туморот. Овој пристап ефикасно ги насочува и третира дури и најсложените и агресивни карциноми, штедејќи ги околните здрави ткива и органи. За повеќе информации, посетете ја страницата www.californiaprotons.com.