858.283.4771

ЦЕНТАР ЗА ТЕРАПИЈА НА РАКОВИ КАЛИФОРНИЈА: Што треба да знам за протонската терапија?

Како што е објавено во UT Community Press, 30 април 2020 година

Центарот за терапија со карцином со протони во Калифорнија е посветена на создавање свет без карцином. Исклучителен тим предводен од меѓународно познати онколози и медицински професионалци комбинираат иновативна технологија и уреди за снимање со слики за да обезбедат третман со протонска терапија, поточна форма на терапија со зрачење што доведува до помалку несакани ефекти споредено со радиотерапија.

Ендру Чанг, д-р, онколог од Калифорниски протони, нуди увид во некои од најчестите прашања што ги поставуваат пациентите со рак во врска со терапијата со протони. Д-р Чанг има повеќе од 18 години искуство и лекувал над 4,000 пациенти со рак.

Предности на протонска терапија во споредба со стандардните Зрачење

Протонската терапија е многу прецизна форма на терапија со зрачење што резултира со помало изложување на зрачење на нормално здраво ткиво во телото на пациентот. Пациентите можат побрзо да закрепнат и да пријават помалку несакани ефекти, заедно со минимизирање на ризикот од развој на секундарни карциноми во споредба со стандардното зрачење на Х-зраци. На пример, мажите со третман на рак на простата пријавуваат помалку случаи на проблеми со цревата и мочниот меур.

Терапија со протон со молив-зрак - помалку инвазивна, попрецизна

Калифорниските протони беше првиот протонски центар во нацијата што понуди протонска технологија на протокот на молив во сите наши простории за третман. Најнапредниот метод на испорака на протонска терапија е активно скенирана терапија со протони со молив-зрак. Овој зрак на протони е насочен кон област во рок од 2 милиметри од туморот користејќи моќни магнети. Големата доза на зрачење може да биде насочена кон уникатната форма и големина на туморот и може да биде насочена кон тумори многу близу до нормалните структури што сакаме да ги избегнеме оштетувањето. Тесната маргина ги штити здравите ткива и околните органи од зрачење. За разлика од постариот пасивно расфрлан третман со протонска терапија, технологијата за скенирање на зрак со молив дополнително ги подобрува можностите на терапијата со протонски зрак. Оваа активно скенирана технологија со зрак молив, исто така, овозможува да се испорача интензивно модулирана протонска терапија (IMPT) - подесување на опсегот и интензитетот на протонскиот зрак за да се измести овој тесен протонски зрак низ туморот со фини потези, зголемувајќи го интензитетот и слојот на дозата слој во внатрешноста на туморот.

Протонската терапија ги третира истите карциноми како и стандардното зрачење со Х-зраци

Протонската терапија може да се користи за лекување на истите карциноми и тумори што ги третира стандардното рендгенско зрачење. Исто како и кај стандардното зрачење, постојат и видови на рак кои не можат лесно да се лекуваат со протони, како што се карциноми на крв. Исто така, постојат карциноми кај кои протонската терапија не е присвоена во зависност од околностите на секој пациент, како што е фазата или прогнозата на карциномот. Нашиот тим лекари честопати ги гледаат пациентите за да дадат второ мислење за тоа дали тие би биле кандидати за терапија со протони, бидејќи е важно да се оцени секој случај поединечно за да се утврди дали терапијата со протони е добар избор за третман. Една посебна област каде што гледаме многу пациенти е за карциноми кои се вратија во истата област по претходниот третман со зрачење. Со прецизност на терапијата со протони, ние често можеме да испорачаме втор курс на зрачење што инаку не може да се направи со стандардна терапија со рендгенско зрачење.

Центар за терапија со протони во Калифорнија - напредна технологија и децении на искуство

Ние сме еден од само два центри во државата Калифорнија. Нашиот центар ја има најновата опрема со протони на третата генерација, која е меѓу најнапредните достапни технологии - активна скенирана терапија со протони со моливи. Исто така, нашиот тим на лекари е меѓу најискусните со протонска терапија во светот. Многумина од нас имаа среќа да тренираат во првиот центар на протони во светот, кој беше отворен во 1990 година, и го донесоа тоа децениско искуство на најнапредната технологија. Поради одличните резултати и зголемениот број на протонски центри, бројот на пациенти со карцином кои избираат протонска терапија продолжува да се зголемува секоја година.

Покрај тоа, ние го комбиниравме сето ова со целосно ротирачки порти со 360 степени кои имаат волуметриска слика КТ-зрак што ни овозможува да го усогласиме зракот со туморот екстремно добро - ова ни дава висока точност, покрај голема прецизност!

Протонска терапија - над 200,000 XNUMX пациенти третирани ширум светот

Во светот околу 200,000 пациенти со рак биле третирани со терапија со протони. Како регионален центар, Калифорниски протони работи со пациенти од целиот свет. Локално, ние сме поврзани со Здравствената мрежа за рак на Сан Диего и болницата Ради за деца. Нашиот центар третираше над 3,500 пациенти од неговото отворање во 2015 година.

Лекување на деца во калифорниски протони

Нашите лекари и персонал тесно соработуваат со членовите на тимот Ради Детска болница за да создадат специјализирани третмани за да ги задоволат уникатните потреби на педијатриските пациенти. Во нашата установа, педијатриските пациенти имаат посебен влез, свои простории за третман плус внимателни членови на тимот кои напорно работат да ги ублажат вознемиреноста и стравот што многу деца го чувствуваат за време на третманот.

Прифатени се повеќето планови за осигурување и Медикер

Калифорнија Протонс работи со сите планови за осигурување и е склучен договор со многу приватни осигурувања, како и со Медикер. Нашиот тим за осигурување работи тесно со секој пациент за да им помогне да се движат низ процесот. Бидејќи секој пациент е единствен и плановите за осигурување се разликуваат, не постои пристап со една големина за покривање. Ако осигурителна компанија првично одбива услуги, ние помагаме во процесот на жалба. За среќа, ние често сме успешни во процесот на жалба.

Упатување на лекар не е потребно 

Многу од нашите пациенти доаѓаат директно кај нас. Понекогаш давателот на осигурување на пациентот бара упат за лекување, но не ни е потребен. Меѓутоа, во случај на Медикер или ОЈО, упатување не е потребно. Нашиот тим за осигурување е достапен да одговори на прашања и да помогне во навигацијата и по патиштата за осигурување и за упатување.

Достапни пет современи простории за третман 

Калифорниските протони имаат пет простории за третман и беше прва клиника за протони во нацијата која понуди технологија на протони со молив-зрак во сите свои простории за третман. Поради нашите повеќе соби, можеме да третираме многу пациенти во текот на денот и пациентите можат да започнат со третман веднаш штом ќе заврши нивниот план за лекување.

Поддршка за сместување и емоционални потреби 

За луѓето кои патуваат од надвор од градот, Калифорнија Протонс има договор со неколку локални хотели кои им нудат на нашите пациенти попусти за време на нивниот престој. Членовите на тимот за поддршка, како што е нашиот социјален работник, им помага на пациентите и нивните семејства да лоцираат сместување и превоз, да најдат групи за поддршка и да ги решат сите тешкотии што ќе се појават. Нашиот диететичар работи со пациенти за да развие план за исхрана што ќе им помогне да се чувствуваат најдобро за време на третманот и ги координира групите за поддршка за социјализација за време на третманот.

Дознајте повеќе

Имаме одличен тим од претставници на услуги на пациенти кои можат да одговорат на многу прашања по телефон. За време на кризата COVD19 и засолништето во место, ние нудиме консултации за телемедицина и состаноци преку видео конференција. Список на чекање е исто така достапен за оние кои се заинтересирани да ја обиколат лекарската установа по укинувањето на протоколите за социјално растојание. И, наскоро ќе биде достапна виртуелна обиколка на Центарот на нашата веб-страница. За повеќе информации, посетете ја страницата www.californiaprotons.com или јавете се на (858) 433-4886.

Време на чекање од 1 недела за консултации, 24 часа за итни случаи

Ние сме во можност да понудиме консултации за да ги видиме нашите лекари обично во рок од 1 недела. Бидејќи знаеме дека ракот може брзо да се движи, ние сме во состојба да видиме пациенти во рок од 24 часа за итни случаи.