858.283.4771

Центар за терапија со карцином со протони во Калифорнија: Третман од светска класа, уникатен како вас

Како што е објавено во UT Community Press, 23 април 2020 година

Центарот за терапија против рак во Калифорнија, поврзан со мрежата за здравство на карцином на Сан Диего, обезбедува прецизен третман со рак со зрачење, истовремено подобрувајќи го квалитетот на животот и им нуди надеж на пациентите со рак со својот неспоредлив третман со зрачење.

Еден од само два центри за протонска терапија во Калифорнија - и еден од 30-те во нацијата - Калифорниските протони се опремени со најновата генерација на револуционерна технологија и ја нудат најпрецизната форма на терапија со зрачење достапна денес. Сочувствителен тим составен од високо квалификувани онколози, медицински физичари, овластени медицински сестри за онкологија, терапевти за зрачење, медицински дозиметристи, диетичари, социјални работници и многу други обезбедуваат сочувствителна грижа и поддршка на стотици болни од рак секоја година од неговиот прекрасно дизајниран објект во Сан Диего. Калифорниските протони исто така имаат посебни простори и протоколи за третман за деца со дијагностициран карцином преку неговата поврзаност со Детската болница Ради.

Протонската терапија работи со доставување на зрак со протонска терапија со големина на молив, специјално за една десетина од инч од областа околу ракот или бенигниот тумор. Истражувањата засновани на докази покажуваат дека стапките на лекување за третман на протони се исти како и стандардното зрачење, додека изложеноста на зрачење е помала.

Онкологот Ендру Чанг, д-р, специјализиран за лекување на карциноми на дојка и деца и лекуваше над 4,000 пациенти со протонска терапија, објасни дека третманите со протонска терапија се индивидуализирани за да се насочат туморот или ракот прецизно. Резултатот е помалку несакани ефекти и секундарни карциноми отколку со стандардното зрачење.

„Пациентите со рак често доживуваат проблеми со секундарно здравје како резултат на традиционалната терапија со зрачење. За пациент со рак на дојка, срцето може да биде ослабено или за пациент со рак на простата, ректумот или мочниот меур можат да бидат оштетени “, рече д-р Чанг. „Децата - на кои често им е дијагностициран карцином на главата, вратот или 'рбетот - исто така имаат голема корист од насочената терапија со протони, бидејќи традиционалното зрачење може да резултира во оштетени области, како што се ткивото во устата, што им отежнува да јадат за време на третманот. “

И покрај тоа што куративната стапка е иста за протонска терапија и стандардно зрачење, најголемата разлика со протонската терапија е во намалувањето на несаканите ефекти и долгорочните ризици, како што се секундарните карциноми, рече д-р Чанг.

„Секој случај е индивидуален и терапиите се дизајнирани специјално за видот на карциномот, фазата и медицинската историја на секој пациент“, додаде тој. „Третманите обично се пет дена во неделата од пет до осум недели. Вистинското време во Центарот е околу еден час, а поголемиот дел од тоа е потребно за да се постави пациентот во точна точна позиција. Кратката доза на протонска терапија трае околу една минута или помалку “.

Третманот со протон работи заедно со хирургија и / или хемотерапија, во зависност од планот за дејствување на тимот за онкологија. Пациентите многу брзо ги обновуваат своите секојдневни активности, што е уште една придобивка од прецизната терапија.

„Бидејќи протонската терапија е во состојба да ја намали изложеноста на зрачење на нормалното ткиво, многу од нашите пациенти се чувствуваат одлично во текот на целиот третман“, рече д-р Чанг. „Поголемиот дел од нашите пациенти изјавија дека не се премногу уморни или мачнини, што може да биде вообичаена појава на несакани ефекти кај пациенти со карцином кои се подложени на традиционална терапија со зрачење. Кога ќе ги напуштат протоните од Калифорнија по нивното секојдневно лекување, повеќето од нашите пациенти се во можност да се вратат на својот вообичаен ден - работа, играње голф или работи со задачи “.

Протонската терапија не е нов концепт - првпат беше предложен во публикација од 1946 година, проследена со првиот третман со пациент во 1950-тите. Кога висококвалитетното снимање стана достапно со технологијата на МНР во 1970-тите и 1980-тите години, терапијата се здоби со земја.

Како што истражувањата еволуирале, протонската терапија добила прифаќање.

Многу третмани се испорачуваат преку зрачење со доза на зрак. Ракот на дојката, простатата и белите дробови се најчестите форми на карцином третирани покрај туморите на главата и вратот и мозокот. Калифорниските протони ги третираат следниве рак и тумори:

 • Мозокот
 • Градите
 • Езофагеален
 • око
 • Гастроинтестинални
 • Гинеколошки
 • Глава и вратот
 • црниот дроб
 • Белите дробови
 • Лимфом
 • Панкреатичен
 • Простата
 • Меко ткиво
 • Рбетот
 • Многу детски карциноми

Центарот за терапија против рак во Калифорнија се наоѓа во долината Соренто, помеѓу I-805 и I-15. Центарот соработува со лекари од здравствени системи низ САД и е поврзан со мрежата за здравство на рак на Сан Диего и болницата Ради за деца. За време на кризата COVID19 и засолништето место, Центарот нуди телемедицински консултации и состаноци на лекар преку видео конференција. Пациентите продолжуваат да бидат подложени на третман и персоналот се придржува до строгите протоколи за санитација и социјално дистанцирање. Листа на чекање е исто така достапна за оние кои се заинтересирани да ја обиколат лекарската установа откако ќе бидат укинати протоколите за социјално растојание, а наскоро виртуелната обиколка на Центарот ќе биде достапна на нивната веб-страница.

За повеќе информации во врска со Центарот за терапија против рак во Калифорнија, посетете ја страницата www.californiaprotons.com или јавете се на (858) 433-4886.