858.283.4771
Панкреатичен и жолчен канал
Рак

Терапија со протон за третман на рак на панкреасот и жолчниот канал


Борете се против ракот на панкреасот и жолчните канали со прецизност слична на ласер

Технологијата на скенирање на зрак на молив од калифорниски протони е многу прецизен и ефикасен третман за рак на панкреас и жолчен канал што им овозможува на нашите лекари селективно насочување на тумори на панкреас и жолчни канали со високо-дозно зрачење во оваа чувствителна и предизвикувачка област.

Во споредба со постариот третман со пасивно растурање на протонска терапија за рак на панкреас и жолчен канал, нашата технологија за скенирање на зрак со моливи точно дава зрачење со третман на рак на панкреасот и жолчниот канал, во рок од 2 милиметри и со најголема грижа. Можеме да ги нападнеме туморите по слој и да ја минимизираме штетната изложеност на околното здраво ткиво и органи. Ова е важно за пациенти со рак на панкреасот, бидејќи минимизирањето на зрачењето кон околното здраво ткиво е клучно, бидејќи панкреасот се наоѓа во близина на неколку чувствителни и критични ткива и органи. Намалувањето на токсичноста поврзана со зрачење исто така ја зголемува веројатноста пациентите да го завршат третманот со помалку прекини или доцнење.

Рак на панкреас и жолчен канал
Детали за третман на протонска терапија

Што се однесуваме кон нас

 • Рак на панкреасот
 • Рак на жолчниот канал (холангиокарцином)
 • Рекурентен карцином

Што правиме

 • Насочете го само туморот
 • Заштитете ги црниот дроб, желудникот, бубрезите, тенкото црево и 'рбетниот мозок
 • Одржете го вашиот квалитет на живот за време на третманот на рак на панкреасот и жолчните канали
 • Намалување на несаканите ефекти од третманот, вклучувајќи гадење, повраќање, металоиди, грчеви, малапсорпција (неможност за апсорпција на хранливи материи од храна), дијареја и дехидрација
 • Намалете го ризикот од секундарна карцином поради зрачење

Споредено со зрачење на Х-зраци, протонската терапија за рак на панкреасот ја намалува изложеноста на зрачење на виталните органи со:

78
Намалена изложеност на зрачење на 'рбетниот мозок1
55
Намалена изложеност на зрачење на црниот дроб1

Предности на протонска терапија за рак на панкреас и жолчен канал

 • Нашата технологија за скенирање на зрак на молив точно ги контролира протоните за да го постават врвот Брег - точката во која тие ја депонираат својата максимална енергија - директно во туморот. Ова ни овозможува да третираме покомплексни облици на туморот и да ја менуваме дозата во рамките на туморот.
 • Напредната терапија со протони им овозможува на лекарите по селективно да испорачуваат зрачење со голема доза на канцерогени тумори на панкреасот и жолчните канали и ткивата и да ја намалат дозата на околните здрави ткива и критични органи. Ова е покажано дека дава повисоки стапки на лекување од третманот со зрачење на Х-зраци дури и во некои од најпредизвикувачките ситуации.
 • Лекарите можат прецизно да доставуваат дози на третман на зрачење со висок третман, без предозирање со околните критични органи и кревки ткива, како што се вашиот црн дроб, желудник, бубрези, тенкото црево и 'рбетниот мозок. Поштедењето на овие здрави ткива е исклучително важно бидејќи оштетувањето на овие чувствителни структури може да резултира во улцерација, перфорација, внатрешно крварење и неуспех.
 • Специјализирани техники можат да се користат со протонска терапија за да се насочат подвижни структури и органи со поголема техничка прецизност. Ова е важно за третман на рак на панкреасот, кога прецизноста е клучна.
 • За разлика од постарата технологија, планот за третман може да се вчита во компјутерот и да се заврши во рок од неколку минути. Третманите се исто така неинвазивни и удобни за пациентите да можат побргу да се вратат на нивните дневни активности.

Is
Третман со протонска терапија за рак на панкреас и жолчен канал
Нели за вас?

 

Додека операцијата за панкреатектомија или постапката Виппл обично се препорачува за рак на панкреасот во рана фаза (ресектабибилен), не може да се шири радијациона терапија, како и да се осигура дека сите клетки на ракот се убиени. Зрачење и хемотерапија исто така може да се користат кај пациенти кои не можат да бидат подложени на операција. Опциите за третман се исто така под влијание на видот на ракот на панкреасот, возраста, целокупното здравје и личните преференции.

Во стадиум I, ракот на панкреасот се наоѓа само во панкреасот, но неговиот локален раст влијае повеќе од еден слој на клетки. Додека операцијата за отстранување на туморот е најчестиот третман, терапијата со зрачење за рецензибилен карцином на панкреасот од I фаза, често се препорачува за да се осигури дека сите клетки на ракот се убиени.

Ракот на панкреасот во стадиум II се шири надвор од панкреасот или на лимфните јазли. Додека хирургијата за отстранување на туморот е најчестиот третман, терапијата со зрачење за ресектабилен карцином на панкреасот од ресектибилна фаза II често се препорачува за да се осигурат дека се убиени сите клетки на ракот и да се намали ризикот од ширење или враќање на рак.

Ракот се шири во поголемите крвни садови или нерви, но не метастазиран или засегнат од други органи. Додека операцијата за отстранување на туморот е најчестиот третман, лекарите веројатно не се во можност да го отстранат сето тоа. Во стадиум III, ракот на панкреасот е локално напреден и може да се препорача зрачење во обид да се намали туморот, да се ограничи дополнителниот раст на туморот и да се намали ризикот од ширење во други области на телото.

Во стадиум IV рак на панкреасот, карциномот се шири од панкреасот до други органи. Терапија со лекови како што е хемотерапија е главниот третман што се препорачува за пациенти со метастатски карцином на панкреасот. Додека може да се изврши операција, овие рак не можат целосно да се отстранат. Третманот со протонско зрачење може да се користи за намалување на туморите или за контрола на болката.

Третман за
Рекурентен карцином на панкреасот

Терапија со протон често е најдобриот начин за лекување повторливи тумори во области кои претходно биле третирани со терапија со зрачење.

Третманот на претходно озрачени области може да биде предизвик. Здравите ткива околу повторливиот тумор не ја забораваат целосно претходната доза на зрачење и секоја дополнителна доза продолжува да го зголемува ризикот од нормална повреда на ткивата. Терапијата со протонски зрак може да им овозможи на лекарите подобро да ја концентрираат дозата до целта и да ја ограничат на друго место, дозволувајќи повторно третман со зрачење кај одредени пациенти.


Резултати од третман на протони во панкреасот и жолчен канал и долгорочни ефекти

Терапија со протонска терапија за рак на панкреасот во Центарот за терапија со карцином на протони во Калифорнија може да понуди слични исходи со стандардното зрачење на зраци, истовремено намалувајќи ги долгорочните и потенцијално опасни по живот несакани ефекти како што се улцерација, перфорација, внатрешно крварење и откажување на органи поради на оштетување на зрачење на црниот дроб, бубрезите и гастроинтестиналните органи. Исто така, може да ги намали шансите за секундарни карциноми подоцна во животот, заради намалената изложеност на зрачење на околните здрави ткива и органи.

Сепак, сите третмани со карцином имаат предности и недостатоци. Бидете сигурни дека разговарајте за сите потенцијални ризици, како и за опциите за третман, со вашиот онколог.

За протонска терапија

Опции за покривање

Најчесто поставувани прашања