858.283.4771
Простата
Рак

Терапија со протонска терапија на рак на простата


Борбајте со карцином на простата со ласерска прецизност

Директор на Калифорнија протони, Д-р Карл Роси, е меѓународно признато за лично лекување на повеќе од 10,000 пациенти со карцином на простата со терапија со протонско зрачење во последните 26 години - повеќе од кој било друг лекар во светот.

Во споредба со постариот третман на протонска терапија со пасивно растурање, нашата технологија за скенирање на зрак со моливи точно дава третман на протонско зрачење за рак на простата со неспоредлива прецизност и најголема грижа. Тоа им овозможува на нашите лекари да ги нападнат туморите на простатата, слој-по-слој, со зрачење со високи дози и да ја минимизираат изложеноста на непогодени области. Ова е важно за пациенти со карцином на простата кои можат да се соочат со ризик од еректилна дисфункција, намалено ниво на тестостерон, уринарни и ректални проблеми и гастроинтестинални нарушувања заради зрачење. Намалувањето на токсичноста поврзана со зрачење исто така ја зголемува веројатноста пациентите да го завршат третманот со помалку прекини или доцнење.

Протонска терапија за простата
Детали за третман на рак

Што се однесуваме кон нас

 • Рак на простата во рана фаза
 • Локално напреднат карцином на простата (фаза III и IV)
 • Некои случаи на метастатски карцином
 • Рекурентен карцином

Што правиме

 • Насочете го само туморот
 • Заштитете ги кревки здрави ткива, вашиот ректум, мочен меур и црево
 • Одржувајте го вашиот квалитет на живот за време на третманот
 • Намалете ги несаканите ефекти, вклучително и намалено ниво на тестостерон, проблеми со уринарниот и ректалниот дел и нарушувања на гастроинтестиналниот систем
 • Намалете го ризикот од секундарна карцином поради зрачење

SpaceOAR® Hydrogel - Органи за распоредување на ризик

Во обид да се минимизираат непотребното зрачење, несаканите несакани ефекти и потенцијалната повреда на ректумот при ре-третмани со рак на простата и други специјални ситуации, на пациентите им даваме можност за хидрогел. Калифорниските протони сега ја нудат оваа минимално инвазивна постапка за инјектирање на хидрогелот во нашиот објект. Еднаш кога е на место, тоа обично не може да се почувствува и делува како растојание од 1.3 см1 да се наметне ректумот подалеку од простатата. Просторот останува на место три месеци пред целосно да се апсорбира и природно да се исчисти во урината.

99
Стапка на успех во процедурата2

0
Несакани настани на уредот2

Придобивки од протонска терапија за рак на простата

Терапија со протонски зраци за рак на простата во Сан Диего

 • Нашата технологија за скенирање на зрак на молив точно контролира протони за да го постават врвот Брег - точката во која тие ја депонираат својата максимална енергија - директно во туморот на простатата. Ова ни овозможува да третираме покомплексни облици на туморот и да ја менуваме дозата во рамките на туморот.
 • Напредната протонска терапија им овозможува на лекарите да изберат селективно зрачење со високи дози на клетките на карциномната жлезда на простатата и да ја намалат дозата на околните здрави ткива и критичните органи. Во некои случаи, се покажа дека ова обезбедува повисоки стапки на лекување од третманот со зрачење со Х-зраци дури и во некои од најпредизвикувачките ситуации. Во една студија, 97 проценти од 4,000 пациенти со протонска терапија не претрпеле повторување; многу од пациентите без карцином го завршиле третманот дури 10 години порано.3
 • Намалени несакани ефекти на третман на рак на простата и немаат ефект врз нивото на тестостерон. Студија од 2013 година не откри значителни промени во нивото на тестостерон кај пациенти со рак на простата со низок и среден ризик.4 Друга студија откри значително помала изложеност на зрачење на ректумот и мочниот меур со протонска терапија отколку со рендгенско зрачење, што се покажа дека ги намалува шансите за развој на проблеми со урина и црево.5
 • Скратено време на третман на карцином на простата, поголеми дози, пониски трошоци и помалку нарушувања во животот на пациентот со третман со хипофракција. Повеќекратни испитувања и во САД и во Велика Британија покажаа дека хипо фракцијата (4-6 недели од третманот) е подеднакво ефикасна како 8-9 недели и не е токсична за здравото ткиво.
 • За разлика од постарата технологија, планот за третман може да се вчита во компјутерот и да се заврши во рок од неколку минути. Третманите за рак на простата се исто така неинвазивни и удобни за пациентите да можат побрзо да се вратат на нивните дневни активности.

Фази на рак на простата
& Третман

 

Фазата на рак на простата е еден од најважните фактори при изборот на третман. Во зависност од сцената, може да бидат потребни комбинирани третмани на хирургија, радијална простатектомија, брахитерапија, хормонска терапија, хемотерапија и зрачење. Опциите за третман исто така влијаат од типот на рак на простата, возраста, целокупното здравје и личните преференции.

На I фаза, карциномот на простата се наоѓа само во жлездата на простатата. Терапијата со зрачење за рак на простата во I степен често се препорачува за да се намали ризикот од ширење на рак, особено за оние со повисоки оценки на Gleason и ниво на PSA.

Во стадиум II, карциномот на простата е понапреден отколку во стадиум I, но не се шири надвор од простатата. Фазата II е поделена во фази IIA (половина или помалку од лобус) и IIB (половина или повеќе лобус). Во оваа фаза на рак на простата, и операцијата и терапијата со зрачење се опции за третман. Терапијата со зрачење сè уште може да се препорача по операцијата за дополнително да се намали ризикот од ширење или враќање на рак.

Стадиумот рак на простата III се шири надвор од надворешниот слој на простатата и може да се прошири на терминалните везикули. Хирургија и терапија со зрачење со хормонална терапија се опции за третман на лекување во оваа фаза на рак на простата. Терапијата со зрачење сè уште може да биде потребна по операцијата за да се обезбеди дополнителна локална и далечна контрола на ракот.

Рак на простата на стадиум IV може да се шири над терминалните везикули на ткивото или органите што се во близина, како што се мочниот меур, ректумот или лимфните јазли. Во оваа фаза, третманот на целото тело со хормонална терапија или системска терапија е главната основа на третманот. Локална терапија со хирургија или терапија со зрачење може да биде потребна за да се контролираат симптомите. Третманот со протонско зрачење може да се искористи за напреден или во доцната фаза на рак на простата за да се намали туморите или да се контролира болката.

Третман за
Рекурентен карцином на простата

Терапија со протон често е најдобриот начин за лекување повторливи тумори во области кои претходно биле третирани со терапија со зрачење.

Третманот на претходно озрачени области може да биде предизвик. Здравите ткива околу повторливиот тумор не ја забораваат целосно претходната доза на зрачење и секоја дополнителна доза продолжува да го зголемува ризикот од нормална повреда на ткивата. Терапијата со протонски зрак може да им овозможи на лекарите подобро да ја концентрираат дозата до целта и да ја ограничат на друго место, дозволувајќи повторно третман со зрачење кај одредени пациенти.


Резултати од третман на рак на простата
& Долгорочни ефекти

Терапија со протонска терапија за рак на простата во Центарот за терапија со карцином на протони во Калифорнија може да понуди слични исходи со стандардното зрачење на зраци, истовремено намалувајќи ги долгорочните и потенцијално опасни по живот несакани ефекти како што се еректилна дисфункција, спуштено ниво на тестостерон, уринарни и ректални проблеми и гастроинтестинални нарушувања како резултат на оштетување на зрачење на ректумот, цревата и мочниот меур. Исто така, нуди можност за пониски шанси за секундарни карциноми подоцна во животот, заради намалената изложеност на зрачење на здравите ткива и органи.

Сепак, сите третмани со карцином имаат предности и недостатоци. Бидете сигурни дека разговарајте за сите потенцијални ризици, како и за опциите за третман на рак на простата, со вашиот онколог или уролог.

Доживеав апсолутно никакви несакани ефекти од моите третмани. Јас ги тренирав мажите и женските крос-кантри тимови во текот на моите третмани, без да испуштам ниту еден ден. Ја задржав интимноста што ја ценам многу со мојата сопруга AоAн и останувам активна како татко и ментор во заедницата.
Стив Скот
Пациент на карцином на простата

Истражувачки студии за поддршка на протонска терапија за рак на простата

За протонска терапија

Опции за покривање

Најчесто поставувани прашања