858.283.4771

Високо точен, помалку инвазивен третман на рак со терапија со протон


Калифорниските протони користат револуционерна технологија на протонски зраци за да помогнат во борбата против ракот со неспоредлива прецизност и најголема грижа.

Што е протонска терапија?

Протонската терапија е многу точна и многу помалку инвазивна форма на третман на рак. Протоните се субатомски честички со позитивно полнење што можат да се манипулираат и контролираат за да се запре и испорачува зрачење директно кај тумор, патувајќи не подалеку од надворешниот tumorид на туморот. Ова е особено корисно за оние кои се ранливи на зрачење или добиле претходно зрачење или во непосредна близина на подрачјето кое треба да се третира.

Протонска терапија наспроти
Стандардна радијација на зрачење

Стандардното зрачење на Х-зраци и протонско зрачење се двата типа на "надворешна зрак" радиотерапија што се користи за лекување на разни видови на рак. Сепак, својствата на секоја од нив се многу различни и резултираат со различни нивоа на изложеност на зрачење. Стандардните зраци за третман на рендгенско зрачење депонираат енергија по нивните патеки пред да го достигнат туморот, со што се доставуваат непотребно и потенцијално штетно зрачење на здравите ткива и околните органи. Дозите на протонска терапија, од друга страна, можат да се контролираат за да се депонира поголемиот дел од енергијата во туморот.

Х-зрачење зрачење

  • Не содржи масовно или електрично полнење
  • Високо продирачките зраци можат да испорачуваат зрачење низ кој било волумен на ткиво
  • Зраците ја депонираат најголем дел од почетната доза на зрачење (влезна доза) близу до кожата на пациентот, додека комуницирате со здравите клетки поблизу до површината, а потоа оставете ја преостанатата доза на јонизирачко зрачење на подлабоките заболени клетки
  • Зраците продолжуваат да испуштаат зрачење бидејќи природно минуваат низ телото (доза на излез) слично на рентгенско снимање

Зрачење со протонска терапија со зрак со молив

  • Протонскиот зрак е составен од тешки, наполнети честички
  • Протоните влегуваат во телото и депонираат само мала доза на патот до целта и буквално ништо над тоа
  • Апсорбираната доза се зголемува многу постепено со поголема доза и помала брзина сè додека зракот не достигне Врвот Брег - точката во која се депонира максималната енергија energyшто е насочено точно во рамките на местото на туморот
  • Веднаш по овој рафал на енергија, протонскиот зрак доаѓа до целосно запре, и секое дополнително зрачење престанува

Терапија со протон наспроти стандардно зрачење

Придобивки од протонска терапија од ПЦ-протони во Сан Диего

Нашата технологија за скенирање на зрак на молив

Прецизно доставено во рок од 2 милиметри, нашата технологија за скенирање на зрак со молив (позната како интензивна модулирана протонска терапија или IMPT) ослободува висока доза на радијација што убива рак, која е во согласност со уникатната форма и големина на туморот. Дури и на места што тешко скенираат, нашите лекари можат да го насочат и манипулираат со зракот на протоните за да престанат токму на работ на туморот за да ги заштедат здравите ткива и околните органи.

За разлика од постарите третмани со протонска терапија со пасивно растурање, технологијата за скенирање на зрак со моливи на протонскиот центар дополнително ја подобрува прецизноста на испорачаното зрачење. Овозможувајќи им на лекарите да го усогласат опсегот и интензитетот на протонот на протонот, можеме да го зафатиме тесниот зрак на протон низ туморот во фини удари, притоа зголемувајќи го интензитетот и дозата слој по слој во туморот. Калифорниските протони беа првата клиника со протон во нацијата што понуди технологија на протон со прсти со молив во сите пет од нашите простории за третман.


Снимирање на сноп на конус на зрак

Центарот за терапија со карцином со протони во Калифорнија во Сан Диего е единствениот објект со протонска терапија во цела Калифорнија, и само еден од неколкуте територии низ САД, кој континуирано го користи КТ-Кон-зрак (ЦБКТ). Овој забележителен напредок во сликарството во КТ ни помага да ја донесеме најнапредната технологија кај нашите пациенти.

Користено во врска со нашата технологија за скенирање на зраците со молив, CT-Cone Beam овозможува покомпактна, побрза и побезбедна верзија на редовно сликање во ЦТ. Преку употреба на зрачен зрак во форма на конус, дозата на зрачење, големината на скенерот и времето потребно за скенирање се драматично намалени, додека точноста на сликата е подобрена. Времето потребно за целосно скенирање е обично под една минута и дозата на зрачење е до сто пати помалку од онаа на обичен скенер за КТ.


Varian ProBeam протонски систем

Нашиот протонски центар е дом на еден од најголемите најсовремени протонски системи во земјата, составен од циклотрон, зрак, две простории за третман на фиксни зраци и три простории за ротациони третман.

Како се користи циклотрон во протонска терапија?

Цикотронот е уред со 90 тони дизајниран да генерира околу 5 трилиони протони во секунда и потоа да ги забрза протоните нанадвор од центарот долж спиралната патека на приближно 100,000 милји во секунда, или 0.61 пати поголема од брзината на светлината, за да создаде зрак што може точно достигне тумори. Протонскиот зрак патува од циклотронот до линијата на зракот, кој се протега на должината на зградата и користи серија електромагнети за да се наведнуваат и да го насочат зракот во секоја просторија за третман. Оттаму, протоните се испорачуваат со механичка прецизност до една од двете простории за третман на фиксни зраци или три ротациони простории за спуштање низ специјализирана млазница. Ротационата машина за ротирање со 280 тони ротира 360˚ околу пациентот за да се обезбеди идеален агол на лекување.


7 главни предности на технологијата на зракот со протонска терапија

Терапијата со протон нуди неколку придобивки што другите третмани со рак не ги прават. Предности на третманот со протонска терапија вклучуваат:

 

Прецизност слична на ласер
Протоните можат да бидат изманипулирани за да се запре и испорачува зрачење директно кај тумор и да нема понатаму.

Варијација на дозата на зрачење
Протонска терапија им овозможува на лекарите да го разликуваат интензитетот на дозата на зрачење во која било точка во рамките на туморот, што не било можно со други технологии.

Третман за многу типови на тумори
Нашата технологија за протонска терапија ги проширува опциите за третман за лекување на поголеми и понеправилни форма на тумори. Исто така, дозволува повеќе видови на тумори да се лекуваат во споредба со она што е можно со пасивно расфрлани протони.

Пониска инциденца на секундарни тумори
Намалената токсичност на зрачење резултира во помала зачестеност на секундарни тумори во споредба со стандардното зрачење на зрачење.

Минимални несакани ефекти
Бидејќи протонската терапија поштедува здраво ткиво околу тумор, несакани ефекти како што се дијареја, гадење, главоболка и губење на апетит. По третманот, повеќето пациенти ги продолжуваат своите дневни рутини.

Брзо време на третман
Ги заменивме тешките, незгодни уреди на постарата технологија за протонско пасивно расејување со протонско скенирање. За разлика од постарата технологија, нашиот план за лекување може да се вчита во компјутер и да се заврши во рок од неколку минути за да може пациентите да се вратат побрзо во нивните животи.

Персонализирана нега
Нашиот светски познат медицински тим е посветен на обезбедување на повеќето персонализирана, сеопфатна грижа за рак на нашите пациенти, и нуди најнови медицински достигнувања и технологија. Дознај повеќе


Детали за третман на протонска терапија &
Lifeивотот за време на третманот

Терапијата со протон е неинвазивен и честопати безболен третман, за време на кој пациентите не чувствуваат физичка сензација од зракот на протонот, слушаат многу малку бучава и доживуваат минимална непријатност. За разлика од постарата технологија, секоја сесија на третман трае околу 30 минути, при што вистинското време на третман трае само 1 до 3 минути. Целосното двонасочно видео и аудио им овозможува на членовите на медицинскиот тим и пациентите да комуницираат во текот на целиот процес.

КОИ СЕ НЕСАКАНИТЕ ЕФЕКТИ НА ПРОТОНСКАТА ТЕРАПИЈА?

Во многу случаи, несаканите ефекти поврзани со терапија со зрачење со надворешен зрак како дијареја, главоболка и губење на апетит се помалку со протонска терапија отколку со терапија со Х-зраци. Повеќето пациенти можат да продолжат со вообичаените активности во текот на целиот третман, вклучително и работа, вежбање и дружење. Сепак, сите третмани со карцином имаат предности и недостатоци. Бидете сигурни дека разговарајте за можните компликации и несакани ефекти, како и опциите за третман, со вашиот онколог.

Прашања за протонска терапија? Можеме да помогнеме.

Историја на терапија со протонски зраци

Во 1946 година, американскиот физичар и поранешен водач на групата на Менхетен, Роберт Вилсон, ги постави темелите за полето на протонска терапија со објавување на неговиот обележје, „Радиолошка употреба на брзи протони“. Во овој труд, тој беше првиот што посочи дека протоните можат да се користат клинички, поштедувајќи нормално ткиво и овозможувајќи максимална поставеност на дозата на зрачење во туморот.

Терапијата со протони постои повеќе од 65 години. Првите третмани со протонско зрачење беа извршени во средината на 1950-тите со помош на забрзувач на честички изграден за физичко лабораториско истражување на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, а подоцна и во лабораторијата на Хилвард Циклотрон. Првиот центар за третман на протони во болница, нацијата, беше отворен во 1990 година во Медицинскиот центар на Универзитетот Лома Линда во Јужна Калифорнија. Оттогаш, повеќе од дваесет центри за протонска терапија фокусирани на пациенти се отворени во САД, вклучувајќи го и центарот за рак на рак на протони во Калифорнија во Сан Диего.

 

Трошоци за протонска терапија

Цената за протонска терапија зависи од видот на ракот, локацијата на туморот, фазата, колку третмани се неопходни и други фактори. Додека во некои случаи е поскапо од традиционалното рендгенско зрачење, долгорочните несакани ефекти и шансите за повторување се намалуваат заради понапредната, прецизна технологија која во голема мера го намалува зрачењето на околните здрави ткива и органи.