858.283.4771
Саркома

Терапија со протонска терапија за сарком


Борбајте го Саркома со ласерска прецизност

Технологијата на скенирање на зрак на молив од калифорниски протони е многу прецизна форма на терапија со зрачење со сарком што им овозможува на нашите лекари селективно да таргетираат тумори на сарком што се јавуваат кај вашите сврзни меки ткива или коски со зрачење со голема доза.

Споредено со постариот третман на протонска терапија со пасивно растурање, нашата технологија за скенирање на зрак со моливи точно дава зрачење за сарком во рок од 2 милиметри и со најголема грижа. Можеме да ги нападнеме туморите по слој и да ја минимизираме штетната изложеност на околното здраво ткиво и органи. Ова е важно за саркомите лоцирани близу до критични и чувствителни органи во кои непотребното зрачење може да доведе до зголемени несакани ефекти и ризик од секундарно карцином. Намалувањето на токсичноста поврзана со зрачење исто така ја зголемува веројатноста пациентите да го завршат третманот со помалку прекини или доцнење.

Зрачење на сарком
Детали за третман

Што се однесуваме кон нас

 • Коскена сарком (остеосарком)
 • Хондросарком
 • Хордома
 • Рабдомиосарком
 • Еунг сарком
 • Други саркоми кои се наоѓаат во вашите коски, мускули, тетиви, 'рскавица, нерви, маснотии и крвни садови

Што правиме

 • Насочете го само туморот
 • Заштитете го срцето, белите дробови, 'рбетот, репродуктивните органи и дигестивниот систем
 • Одржувајте го вашиот квалитет на живот за време на третманот
 • Намалете ги несаканите ефекти од третманот, вклучително и гадење, повраќање и замор
 • Намалете го ризикот од секундарна карцином поради зрачење

Придобивки од протонска терапија со зрачење за сарком

Ласерска терапија со варијан протон за третман на сарком

 • Нашата технологија за скенирање на зрак на молив точно ги контролира протоните за да го постават врвот Брег - точката во која тие ја депонираат својата максимална енергија - директно во туморот. Ова ни овозможува да третираме покомплексни облици на туморот и да ја менуваме дозата во рамките на туморот.
 • Напредната терапија со протони им овозможува на лекарите по селективно да испорачуваат зрачење со високи дози на канцерогени сарком клетки и да ја намалат дозата на здравите ткива и критичните органи. Во некои случаи, се покажа дека дава повисоки стапки на лекување од третманот со зрачење на Х-зраци дури и во некои од најпредизвикувачките ситуации.
 • Бидејќи саркомите можат да се наоѓаат близу до критични и чувствителни органи, лекувањето на овие тумори со зрачење може да биде предизвик. Нашата технологија за скенирање на зрак со моливи обезбедува зрачење со поголема прецизност и контрола, така што изложеноста на околните органи и ткива како што се срцето, белите дробови, 'рбетот, репродуктивните органи и дигестивниот систем е значително намалена.
 • Терапијата со протон може да понуди терапевтска предност во однос на традиционалните техники на зрачење во третманот на сарком, според упатствата за сарком од 2009 година од Националната сеопфатна мрежа за рак (NCCN).
 • За разлика од постарата технологија, планот за третман може да се вчита во компјутерот и да се заврши во рок од неколку минути. Третманите се исто така неинвазивни и удобни за пациентите да можат побргу да се вратат на нивните дневни активности.

Is
Протонска терапија за сарком
Нели за вас или за вашето дете?

 

Во зависност од фазата на сарком, може да се потребни комбинирани третмани на хирургија, хемотерапија и зрачење за некои тумори на сарком. Опциите за третман се исто така под влијание на видот на саркомот, локацијата во телото, возраста, целокупното здравје и личните преференции.

Третман за
Повторно рак на сарком

Терапија со протон често е најдобриот начин за лекување повторливи тумори во области кои претходно биле третирани со терапија со зрачење.

Третманот на претходно озрачени области може да биде предизвик. Здравите ткива околу повторливиот тумор не ја забораваат целосно претходната доза на зрачење и секоја дополнителна доза продолжува да го зголемува ризикот од нормална повреда на ткивата. Терапијата со протонски зраци им овозможува на лекарите подобро да ја концентрираат дозата до целта и да ја ограничат на друго место, дозволувајќи повторно третман со зрачење кај одредени пациенти.


Резултати од третманот со протонска терапија со саркома и долгорочни ефекти

Третман со протонска терапија за сарком во Центарот за терапија на рак во Калифорнија во Сан Диего може да понуди слични резултати со стандардното зрачење со Х-зраци, истовремено намалувајќи ги долгорочните и потенцијално опасни по живот несакани ефекти како што се оштетување на зрачењето на срцето, белите дробови, 'рбетот, репродуктивните органи и дигестивен систем. Исто така, нуди можност за помали шанси за секундарни карциноми подоцна во животот како резултат на намаленото изложување на зрачење на здрави ткива и органи.

Сепак, сите третмани со карцином имаат предности и недостатоци. Бидете сигурни дека разговарајте за сите потенцијални ризици, како и за опциите за третман, со вашиот онколог.

Истражувачки студии за поддршка на протонска терапија за сарком

За протонска терапија

Опции за покривање

Најчесто поставувани прашања