858.283.4771

Јачина да се продолжи

Јачина да се продолжи

Носам многу капи тука на Калифорниските протони, но главната улога ми е како Медицински кодер. Што ова значи е дека ги кодирам процедурите и кодовите за дијагностицирање и уверам дека сè и сите се во согласност со сојузните упатства. Кога имаме случај што бара комплицирано овластување, стапувам и работам директно со пациентот и се залагам во нивно име со нивната осигурителна компанија. Уживам во овој дел од мојата улога и ја сфаќам многу сериозно.

Гледате, никој не знае повеќе од мене колку е важно да имате некој во вашиот агол додека се борите за вашиот живот. Јас сум двократен преживеан карцином на дојка.

Кога ми беше дијагностициран, само си помислив: „Што е лошо?“ Бев тркач, возев коњи, не пушав. Бев млад; Штотуку наполнив 40 години. Дојде како шок и се случи брзо; Имав многу агресивна форма на карцином на дојка која бргу беше метастазирана. Имав лумпектомија на крајот на октомври, а понеделник по Денот на благодарноста, тотална мастектомија. Непотребно е да се каже, моето трчање мина во мирување. За жал, работите не се одвиваа точно како што беше планирано, но моето семејство, моите добри пријатели, мојот сопруг и рок, Ричард, мојот Ших Цу малку топка на среќа г-дин Снуфи и хуморот ми помогнаа да ме спроведат, како и специјалната група на жени.

Сите бевме во раните до средината на 40-тите години, сите Ешкенази Евреи. И сега, сите пациенти со карцином на дојка кои се борат со оваа борба. Заедно со еден пријател, помогнав да се најде женската група за поддршка на рак на дојка, наречена WeSpark, од која овие неверојатни жени беа дел. Дарежливо финансирани делумно од Том Хенкс и Стивен Спилберг, групата беше таму за мене на безброј начини. Како единствена жива членка на оригиналната група, нивната меморија останува заедно со мене и ме води во третманот на пациентите и членовите на семејството до ден-денес. Само се надевам дека можам да бидам исто толку несебичен и дарувам на нашите пациенти, како што беа овие силни и специјални жени за мене.

По прекин со трчање, јас бев возбуден да скокнам и затоа се пријавив да трчам 5к. Бидејќи не трчав цела година, решив да го сторам бавно и да работам на поголеми растојанија. Нема ништо како трка да ве натера адреналинот да тече, сетилата се ангажирани и да пумпа срце. Во целата возбуда, слепо ги следев останатите тркачи додека еден од организаторите на трката нè упати во автобус.

Бидејќи вратите на автобусот се затворија и полека почнаа да се вртат, се прашував: „Каде нè носи овој автобус? Јас работам само 5к?! “ Или така си помислив. Овој автобус, што брзо го открив, ги возеше оние што го водеа полумаратонот до нивната почетна линија. Малку паника, сфатив дека немам вода, нема енергетски закуски, нема чорапи за компресија. Уште еднаш, бев потполно подготвен за она што животот го фрли кон мене. Но, немаше буквално враќање назад.

Затоа трчам половина маратон што го направив. Додека трчав, си помислив на себеси: „Можам да престанам или ќе продолжам да одам“, и токму тоа го сторив. Продолжив да одам, затоа што не требаше да се откажам. Разговарав со интересни луѓе во текот на курсот. Читав охрабрувачки, шарени знаци што ги држеа ентузијастичките приврзаници. Ја слушав публиката возбудена навивана за тркачите. Се потпирав на мускулната меморија. И ја завршив таа трка.

И сфатив, понекогаш во животот треба да се потпрете на силни, давање, несебични луѓе за да ви помогнат во најтешките времиња, а други времиња само што го имате она што е потребно во вас за да го засилите невремето.

ArenКарен Плат

Нема коментари
Објави коментар
Име
Е-пошта
Веб-страница