858.283.4771
Kanceret e Kokes dhe Qafes

Terapia Proton për Trajtimin e Kancerit të Kokës dhe Qafës


Luftoni kancerin e kokës dhe qafës me precizion të ngjashëm me lazerin

Teknologjia e skanimit të rrezeve me lapsa të moduluar me intensitet të Protonit të Kalifornisë është një formë shumë e saktë e trajtimit të rrezatimit të kancerit që u mundëson mjekëve tanë që të selektojnë në mënyrë selektive tumoret që gjenden në rajonin e ndjeshëm dhe të ndërlikuar të kokës dhe qafës me rrezatim me dozë të lartë.

Teknologjia e skanimit të rrezeve me laps trajton tumoret e kokës dhe qafës duke dhënë rrezatim protoni me saktësi 2 milimetra. Ai sulmon shtresat e tumorit në shtresë, duke u mbështetur në forma komplekse të tumorit për të minimizuar sasinë e rrezatimit që i jepet indeve dhe organeve të shëndetshme. Kjo është e rëndësishme në kokë dhe qafë, pasi këta tumorë shpesh kërkojnë një dozë të lartë rrezatimi dhe largohen midis strukturave vitale, siç janë truri, nervi optik, tiroide, gjëndrat e pështymës, ezofagu, kutia e zërit, nofulla dhe palca kurrizore.

Terapia Proton për Kokë dhe Qafë
Detajet e trajtimit të kancerit

Farë trajtojmë

 • Kanceret e përsëritura të kokës dhe qafës (të trajtuara më parë)
 • Baza e kancereve të kafkës
 • Kanceri i laringut (kutia e zërit)
 • Kanceret e gojës dhe gojës
 • Kanceri i fytit
 • Kanceri i gjëndrave të pështymës
 • Kanceri i sinusit (nazofaringjit)
 • Kanceri hipofaringeal
 • Kanceri i orofaringjit
 • Kanceri i gjuhës
 • Kanceri i bajametit

Çfarë bëjmë

 • Ulja e dozës në strukturat normale si truri, nervi optik, tiroide, gjëndrat e pështymës, ezofagu, kutia e zërit, nofulla dhe palca kurrizore1
 • Ky kursim i indit normal mund të çojë në më pak efekte anësore afatshkurtra, kohën e rikuperimit më të shpejtë dhe rrezik të zvogëluar për të pasur nevojë për një tub ushqyes2
 • Ndarja e indeve normale me protone mund të zvogëlojë rrezikun e dëmtimit të nofullës3
 • Në disa raste, protonet përmirësojnë kontrollin e sëmundjes dhe mbijetesën4, 5, 6
 • Ulni rrezikun e kancerit sekondar për shkak të rrezatimit7

Përfitimet e terapisë Proton për kancerin e kokës dhe qafës

 • Teknologjia jonë e skanimit të rrezes së lapsit kontrollon saktësisht energjitë e rrezes së protonit dhe, nga ana tjetër, vendndodhjen e shpërndarjes maksimale të rrezatimit të njohur si maja Bragg. Kjo na lejon të trajtojmë forma më komplekse të tumorit dhe të ndryshojmë dozën brenda tumorit të kokës dhe qafës.
 • Terapia me përparim protonesh i lejon mjekët të japin në mënyrë më selektive rrezatim me dozë të lartë në shumë tumore kancerogjene, dhe uljen e dozës në indet e shëndetshme përreth dhe organet kritike. Në disa raste, kjo është treguar për të dhënë nivele më të larta shërimi sesa trajtimi me rrezatim me rreze X edhe në disa nga situatat më sfiduese.
 • Për shkak se terapia e protoneve të kokës dhe qafës mund të kufizojë më mirë rrezatimin jashtë objektivit, mjekët mund të jenë në gjendje të zvogëlojnë rrezatimin në indet e shëndetshme përgjegjëse për shikimin, dëgjimin, shijen, aftësinë për të folur, ngrënë dhe gëlltitur dhe funksionin e trurit.

Trajtimi me proton për të ndryshëm
Llojet e kancerit të kokës dhe qafës

 

Tumoret e kokës dhe qafës janë të vendosura pranë strukturave vitale; rritja e pakontrolluar e tumorit mund të jetë shkatërruese. Në varësi të fazës së kancerit të kokës, qafës, fytit, gojës ose gjuhës, trajtime të kombinuara të kirurgjisë, kimioterapisë dhe rrezatimit mund të jenë të nevojshme për disa tumore. Mundësitë e trajtimit preken gjithashtu nga lloji dhe shtrirja e kancerit, shëndeti i përgjithshëm i pacientit dhe preferencat personale.

Kanceret me gojë zakonisht fillojnë në qelizat e rrafshëta, të hollë, që rreshtojnë buzët dhe pjesën e brendshme të gojës tuaj, duke përfshirë faqet, çatinë dhe dyshemenë e gojës tuaj. Trajtimi me proton terapi për kancerin e gojës mund të zvogëlojë dozën e rrezatimit në indet normale jo të synuara kur trajtoni tumoret e zgavrës me gojë.

Kanceri i fytit përfshin tumoret kancerogjene që zhvillohen në fyt ose në bajamet. Numri i pacientëve që përjetojnë humbje të rëndë në peshë ose kanë nevojë për tub ushqyes u ul me pothuajse 50% në pacientët që marrin terapi protonike. Dhe tre muaj pas trajtimit, pacientët me kancer në fyt proton terapi gjithashtu raportuan ndjeshëm më pak gojë të thatë.2

Ky lloj i kancerit oral, formon në bazën ose pjesën e përparme të gjuhës dhe zakonisht zhvillohet në qelizat e holla, të sheshta sipërfaqësore. Këto tumore zakonisht kërkojnë doza të mëdha rrezatimi. Terapia me protone për kancerin e gjuhës mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të buzëve, gjëndrave të pështymës, nofullës, gjëndrës tiroide dhe palcës kurrizore. Në disa raste, gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun tuaj për të zhvilluar një aftësi të dëmtuar për të shijuar, gëlltitur, ngrënë dhe flasim.

Kanceret e hundës zakonisht fillojnë në qelizat squamous që rreshtojnë sipërfaqet me lagështi, mukozë brenda zgavrës së hundës dhe sinusit. Terapia me protone mund të synojë më mirë tumoret brenda këtyre kufijve të ngushtë të kokës dhe strukturës së hundës, sepse sytë, goja, truri dhe nervat e rëndësishëm dhe enët e gjakut zakonisht gjenden pranë tumorit. Saktësia më e madhe e rrezatimit gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun tuaj për dëmtime shqisore, të tilla si aftësia për të nuhatur, shijuar, gëlltitur dhe folur. Në disa raste, terapia me protone përmirësoi kontrollin e sëmundjes dhe mbijetesën tek pacientët me tumore të sinuseve para-hundës.4, 5, 6

Trajtimi për recidiv
Kanceri i kokës dhe qafës

Terapia me protone është shpesh mënyra më e mirë për të trajtuar tumore të përsëritura në zonat që më parë janë trajtuar me terapi rrezatimi.

Trajtimi i zonave të rrezatuara më parë mund të jetë sfiduese, veçanërisht në kokë dhe qafë. Një raund i dytë i trajtimit me rrezatim me rreze X mund të jetë shumë i rrezikshëm pasi indet e shëndetshme rreth tumorit përsëritës nuk e "harrojnë" plotësisht dozën e mëparshme të rrezatimit. Fatkeqësisht, çdo dozë shtesë mund të rrisë rrezikun e dëmtimit të indeve normale. Terapia me rreze protoni, në këtë mjedis, mund të lejojë që mjekët të përqendrojnë më mirë dozën në shënjestër dhe ta kufizojnë diku tjetër, gjë që mund të lejojë ri-trajtimin me rrezatim te pacientët e zgjedhur.


Rezultatet e trajtimit të kokës dhe qafës
& Efektet Afatgjata

Trajtimi me terapi protonike për kancerin e kokës dhe qafës në California Protons Cancer Therapy Center në San Diego mund të zvogëlojë rrezikun dhe / ose ashpërsinë e efekteve anësore afatgjata të tilla si dëmtimi i shikimit, dëgjimit dhe shijes. Rrezatimi proton gjithashtu mund të ulë rrezikun e kancerit sekondar, pasi ka më pak rrezatim të dorëzuar në indet e shëndetshme normale. Sidoqoftë, të gjitha trajtimet e kancerit të kokës dhe qafës kanë avantazhe dhe disavantazhe, të cilat ndryshojnë bazuar në rrethanat unike të pacientit. Nëse jeni diagnostikuar me kancer në kokë ose qafë, sigurohuni që të diskutoni të gjitha rreziqet e mundshme, si dhe mundësitë e trajtimit, me onkologun tuaj.

Kasey Harvey
Terapia me proton ishte një 'ndërrim i lojës'. Nuk kalon asnjë ditë nga kjo nuk mendoj se sa me fat kemi qenë të jetonim gjashtë milje larg nga një nga qendrat më të mira proton në botë. I gjithë stafi është i mahnitshëm. Të dhembshur, të ditur dhe vazhdimi ishte i jashtëzakonshëm.
Babai i Kasey Harvey
Pacienti Rhabdomyosarcom pediatrik

Studime kërkimore që mbështesin terapinë me protone për kancerin e kokës dhe qafës

Rreth Proton Terapisë

Opsionet e mbulimit