858.283.4771
Mëlçia
Kancer

Trajtoni kancerin e mëlçisë me Proton Therapy


Trajtoni kancerin e mëlçisë me Terapi Proton

Teknologjia e skanimit të rrezeve me lapsa të moduluar me intensitet të Protonit të Kalifornisë është një formë shumë e saktë e trajtimit të rrezatimit të kancerit që u mundëson mjekëve tanë që të selektojnë në mënyrë selektive tumoret e mëlçisë me rrezatim me dozë të lartë brenda kësaj zone.

Krahasuar me trajtimin më të vjetër të terapisë protonike shpërndarëse pasive, teknologjia jonë e skanimit me rreze lapsi saktësisht jep trajtim rrezatimi për kancer në mëlçi brenda 2 milimetra dhe me kujdesin maksimal. Ne mund të sulmojmë shtresat e tumorit sipas shtresave dhe të minimizojmë ekspozimin e dëmshëm ndaj indeve dhe organeve të shëndetshme përreth. Kjo është e rëndësishme për pacientët me kancer në mëlçi sepse mëlçia është pika qendrore e filtrimit për të gjithë gjakun që qarkullon nëpër trup. Shpesh, pacientët me kancer të mëlçisë kanë sëmundje themelore shtesë të mëlçisë, si cirroza dhe hepatiti, kështu që minimizimi i rrezatimit në indet e shëndetshme të mëlçisë dhe organet përreth është thelbësore. Ulja e toksicitetit të lidhur me rrezatimin gjithashtu rrit mundësinë e pacientëve të përfundojnë trajtimin me më pak ndërprerje ose vonesa.

Duke punuar me një ekip multidisiplinar në UCSD, California Protons ofron radioterapi me rreze protoni ndaj tumoreve primare të mëlçisë duke përfshirë karcinomën hepatocelulare dhe kolangiokarcinomën (një kancer që formon në kanalet biliare). Një gjykim klinik i rastit i kontrolluar ka treguar që rrezja e protonit është e sigurt dhe efektive me potencial për më pak toksicitet dhe rritje të kontrollit lokal krahasuar me kimoembolizimin transarterial.

Kanceri i mëlçisë
Detajet e trajtimit

Farë trajtojmë

 • Kanceri parësor i mëlçisë
 • Metastazat e mëlçisë ose tumoret kancerogjene që origjinën gjetkë - të tilla si zorra juaj, gjoksi, pankreasi, lëkura dhe mushkëritë - dhe është përhapur në mëlçi
 • Kanceri i përsëritur

Çfarë bëjmë

 • Synoni vetëm tumorin
 • Mbroni stomakun, veshkat, zorrët e vogla dhe mëlçinë normale
 • Ruani cilësinë tuaj të jetës gjatë trajtimit
 • Ulni efektet anësore të trajtimit, duke përfshirë nauze, të vjella dhe lodhje
 • Ulni rrezikun e kancerit sekondar për shkak të rrezatimit

Përfitimet e terapisë me protone për trajtimin e kancerit të mëlçisë

 • Teknologjia jonë e skanimit të rrezeve me laps kontrollon saktësisht protonet për të vendosur majën e Braggut - pikën në të cilën ata depozitojnë energjinë e tyre maksimale - direkt në tumor. Kjo na lejon të trajtojmë forma më komplekse të tumorit dhe të ndryshojmë dozën brenda tumorit.
 • Terapia me përparim protonesh i lejon mjekët të japin në mënyrë më selektive rrezatim me dozë të lartë në tumoret kancerogjene të mëlçisë, dhe uljen e dozës në indet e shëndetshme përreth dhe organet kritike. Në disa raste, kjo është treguar për të dhënë nivele më të larta shërimi sesa trajtimi me rrezatim me rreze X edhe në disa nga situatat më sfiduese.
 • Mjekët mund të vendosin në mënyrë selektive rrezatimin me dozë të lartë në tumorin tuaj, duke ulur njëkohësisht dozën në organet tuaja kritike përreth, përkatësisht stomakun, veshkat dhe zorrët e vogla. Kursimi i këtyre indeve të shëndetshëm është jashtëzakonisht i rëndësishëm pasi dëmtimi i këtyre strukturave të ndjeshme mund të ketë efekte anësore të konsiderueshme dhe mund të çojë në kancere sekondare.
 • Teknika të specializuara mund të përdoren me terapi protone për të synuar një tumor lëvizës me përpikëri të madhe teknike. Kjo është e rëndësishme për pacientët me kancer të mëlçisë, sepse çdo herë që merrni frymë, mëlçia juaj lëviz.
 • Për dallim nga teknologjia më e vjetër, plani i trajtimit mund të ngarkohet në kompjuter dhe të përfundojë brenda disa minutash. Trajtimet janë gjithashtu joinvazive dhe të përshtatshme në mënyrë që pacientët të rikthehen më shpejt në aktivitetet e tyre të përditshme.

Is
Terapia me protone për kancerin e mëlçisë
E drejta per ty?

 

Në varësi të fazës së kancerit të mëlçisë, trajtime të kombinuara të kirurgjisë së rezeksionit, ablacioni, emboli, kimioterapia dhe rrezatimi mund të jenë të nevojshme për disa tumore të mëlçisë. Ndërsa të vetmet trajtime kuruese të njohura janë rezeksioni kirurgjikal ose transplantimi i mëlçisë, terapia protonike për kancer në mëlçi mund të sigurojë një kontroll efektiv lokal të tumorit ndërsa është një mundësi trajtimi shumë më e sigurt se sa trajtimet e tjera. Opsionet e trajtimit preken gjithashtu nga lloji i kancerit të mëlçisë, moshës, shëndetit të përgjithshëm, preferencave personale dhe nëse pacienti ka apo jo sëmundjen themelore të mëlçisë siç është cirroza dhe hepatiti.

Në fazën e kancerit të mëlçisë, ekziston një tumor i vetëm në mëlçi. Pjesa tjetër e mëlçisë është e shëndetshme dhe enët e gjakut të afërt nuk preken. Ndërsa heqja e pjesës së sëmurë të mëlçisë përmes operacionit të rezeksionit ose transplantimit të mëlçisë janë qasjet më të zakonshme të trajtimit, terapia me rrezatim për kancerin e mëlçisë në fazën I shpesh rekomandohet për të zvogëluar rrezikun e rritjes ose përhapjes së kancerit.

Në fazën II të kancerit të mëlçisë, ka disa tumore më të vogla se 2 inç në të gjithë ose një tumor është rritur në enët e gjakut. Ndërsa heqja e pjesës së sëmurë të mëlçisë përmes operacionit të rezeksionit është trajtimi më i zakonshëm, terapia me rrezatim mund të rekomandohet para ose pas operacionit për tkurrjen e një tumori ose ndihmon në zvogëlimin e rrezikut të kthimit të kancerit. Pacientët gjithashtu mund të bëhen kandidat për transplantim të mëlçisë.

Në fazën III të kancerit të mëlçisë, të paktën një tumor është më i madh se 2 inç ose tumoret janë rritur në një venë kryesore ose në mbulesën e jashtme të një organi tjetër. Nuk është përhapur në nyjet limfatike ose vendet e largëta. Ndërsa heqja e pjesës së sëmurë të mëlçisë përmes operacionit të heqjes është trajtimi më i zakonshëm, terapia me rrezatim mund të rekomandohet para ose pas operacionit për të zvogëluar një tumor ose për të ndihmuar në uljen e rrezikut të rikthimit të kancerit. Nëse një pacient ka të drejtë për dhurimin e organeve, mund të rekomandohet edhe një transplant i plotë i mëlçisë.

Në fazën IV të kancerit të mëlçisë, tumoret janë përhapur në nyjet limfatike ose në organet e largëta. Për pacientët me kancer të mëlçisë në fazën IV, terapia me ilaçe siç është kimioterapia janë trajtimet kryesore të rekomanduara. Trajtimi i rrezatimit proton mund të përdoret për tkurrjen e tumoreve ose kontrollimin e dhimbjes.

Trajtimi për
Kanceri i mëlçisë përsëritëse

Terapia me protone është shpesh mënyra më e mirë për të trajtuar tumore të përsëritura në zonat që më parë janë trajtuar me terapi rrezatimi.

Trajtimi i zonave të rrezatuara më parë mund të jetë sfiduese. Indet e shëndetshme rreth tumorit përsëritës nuk e harrojnë plotësisht dozën e mëparshme të rrezatimit, dhe çdo dozë e shtuar vazhdon të rrisë rrezikun e dëmtimit të indeve normale. Terapia me rreze protoni mund të lejojë mjekët që të përqendrojnë më mirë dozën në objektiv dhe ta kufizojnë diku tjetër, duke lejuar ri-trajtim me rrezatim te pacientët e zgjedhur.


Rezultatet e trajtimit të terapisë me kancer të mëlçisë dhe efektet afatgjata

Trajtimi i terapisë me protone në Qendrën e Terapisë së Kancerit në Kaliforni në San Diego mund të ofrojë rezultate të ngjashme me rrezatimin standard me rreze X, ndërsa zvogëlon efektet anësore afatgjata dhe potencialisht të rrezikshme për jetën për shkak të dëmtimit të rrezatimit në stomak, veshkat dhe zorrët e vogla. Mund të ulë gjithashtu shanset për kancere sekondare më vonë në jetë për shkak të ekspozimit të zvogëluar të rrezatimit në indet dhe organet tuaja të shëndetshme përreth.

Sidoqoftë, të gjitha trajtimet e kancerit kanë avantazhe dhe disavantazhe. Sigurohuni që të diskutoni të gjitha rreziqet e mundshme, si dhe opsionet e trajtimit, me onkologun tuaj.

Rreth Proton Terapisë

Opsionet e mbulimit