858.283.4771

QENDRA E TERAPISS SAN KANCERIT TAL CALIFORNIA PROTONS: Trajtimi i Avancuar i Kancerit të Prostatës lejon burrat të bëjnë një jetë aktive

Siç është botuar në UT Community Press, 7 maj 2020

Si pionier në trajtimin e kancerit të prostatës me rrezatim proton, onkologu me famë botërore Carl Rossi, MD, ka parë zhvillime dhe përparime të shumta që kur ai zgjodhi onkologjinë e rrezatimit si specialitetin e tij në 1988.

Dr. Rossi, Drejtori Mjekësor i California Protons Cancer Therapy Center, ka një këshillë të thjeshtë për pacientët e diagnostikuar së fundmi me kancer prostate.

“Kur të dëgjoni një diagnozë të kancerit të prostatës, kuptoni se ka mundësi për trajtim. OKshtë në rregull që të gjeni kohë për të hulumtuar opsionet e ndryshme të trajtimit në dispozicionin tuaj dhe t'i jepni vetes disa javë për të marrë një vendim, "tha ai. "Mendoni për ato mundësi dhe lejojeni vetes t'i shikojë plotësisht ato dhe të marrë parasysh secilën prej tyre."

Një opsion është terapia me rrezatim proton në vend të operacionit ose rrezatimit standard.

"Protonet janë forma të dobishme të rrezatimit sepse ndalen në cak - nuk trajtojnë atë që është përtej kancerit ose tumorit", tha ai. "Shkalla e kurimit me rrezatimin proton është e njëjtë me rrezatimin standard dhe operacionin, por efektet anësore mund të jenë dukshëm më të pakta."

Kjo rënie si në efektet anësore afatshkurtra ashtu edhe në ato afatgjata është e dukshme. Për shembull, shkalla e kancerit sekondar rritet kur trupi i njeriut është i ekspozuar ndaj rrezatimit. Studimet tregojnë se pacientët të cilët janë të ekspozuar ndaj rrezatimit standard kanë 1.5 për qind shans të jetës për të zhvilluar një kancer sekondar. Në krahasim, ata që trajtohen me terapi me rrezatim proton, mundësia e një kanceri dytësor është tre herë më pak ose gjysma e 1 përqind.

Dr. Rossi ka kaluar pjesën më të madhe të karrierës së tij mjekësore duke hulumtuar terapinë me protone dhe duke trajtuar pacientët me këtë trajtim inovativ. Ai ka trajtuar gati 12,000 burra të diagnostikuar me kancer të prostatës. Në mënyrë tipike, ai trajton 300 deri në 350 burra në vit.

Pas përfundimit të shkollës mjekësore në Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, ai pranoi një pozicion trajnimi mjekësor në Shkollën Mjekësore të Universitetit Loma Linda. Viti ishte 1988 - të njëjtin vit që Universiteti Loma Linda filloi ndërtimin e qendrës së parë të trajtimit të protoneve në SH.B.A., dhe ku ai do të trajnohej në onkologji rrezatimi. Ai mbeti në stafin e tij në Loma Linda derisa pranoi një pozicion në California Protons, i cili sot është një nga vetëm 35 qendrat e trajtimit të protoneve në vend dhe katër në SH.B.A.

Përparimet novatore në terapinë me rrezatim protoni, posaçërisht skanimi i rrezes së lapsit, ishte një faktor në vendimin e tij për të udhëhequr Protonët e Kalifornisë. Në vitin 2014, California Protons ishte qendra e parë në SH.B.A. që ofronte në mënyrë rutinore këtë lloj trajtimi preciz në të pesë dhomat e saj të trajtimit.

Skanimi i rrezes me laps është forma më e përparuar e rrezatimit të protonit dhe është shumë më superiore se versionet e mëparshme të terapisë.

"Skanimi i rrezes me laps lejon krijimtari", tha Dr. Rossi. "Kjo teknologji na lejon të trajtojmë gjithashtu tumore me formë të parregullt dhe tumore në zona të vështira për t'u arritur".

Bashkuar me skanimet e specializuara (CT, MRI dhe PET), trajtimet janë të personalizuara. Rrezatimi i rrezes së lapsit synon sëmundjen dhe jo indin dhe organet e shëndetshme përreth. Teknologjia është aq e avancuar sa sëmundja mund të identifikohet qartë dhe nga ana tjetër jep rezultate optimale.

Burrat që i nënshtrohen rrezatimit standard për kancerin e prostatës shpesh përjetojnë probleme të rektumit dhe çrregullime gastrointestinale për shkak të rrezatimit pranë zorrëve të vogla dhe rektumit. Me skanimin e rrezes së lapsit, këto efekte anësore minimizohen.

Një përparim tjetër me terapinë është përdorimi i një produkti hidrogeli që injektohet midis prostatës dhe rektumit, i cili zgjerohet dhe krijon një jastëk që tretet për 3 deri në 4 muaj. Rezultati është që rektumi të shtyhet larg prostatës. Për shkak se ky produkt mbron zonën e rektumit, efektet afatgjata dhe shqetësimi gjatë trajtimit zvogëlohen ndjeshëm.

Një plan tipik i trajtimit kërkon pesë javë terapi për një orë, pesë ditë në javë. Aktivitetet nuk janë të kufizuara dhe pacientët ndihen mjaft mirë për t'u kthyer në punë, për të luajtur golf, për të ecur në plazh dhe për të jetuar jetën e tyre të përditshme plotësisht të angazhuar.

Medicare mbulon trajtimin me protone dhe California Protons është kontraktuar me disa kompani private të sigurimeve. Ata kanë një ekip të shkëlqyer të avokatëve të pacientëve të cilët ndihmojnë në lundrimin në procesin e sigurimit.

"Pacientët tanë janë aktivë dhe planifikojnë të jenë aktivë për një kohë të gjatë," tha Dr. Rossi. “Ata ende duan të shijojnë jetën. Ne i ndihmojmë ata të bëjnë pikërisht atë. ”

Protonët e Kalifornisë trajtojnë shumë kancere të zakonshme që gjenden si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët, përfshirë kancerin e gjirit, kancerin e mushkërive dhe tumoret e trurit. E pajisur me teknologjinë dhe pajisjet e brezit të fundit, Qendra ofron formën më të saktë të terapisë rrezatuese në dispozicion. Në nivel lokal, California Protons Cancer Therapy Center është e lidhur me Rrjetin e Kancerit Shëndetësor UC San Diego dhe Spitalin e Fëmijëve Rady.

California Protons ofron konsulta të mendimit të dytë dhe takimet për telemjekësinë janë në dispozicion.

Për më shumë informacion në lidhje me California Protons Cancer Therapy Center, ju lutemi vizitoni www.californiaprotons.com, ose telefononi në (858) 433-4886.