858.283.4771

QENDRA E TERAPIS S C KANCERIT TAL CALIFORNIA PROTONS: Trajtimi i avancuar i rrezatimit me proton për kancerin e gjirit përmirëson cilësinë afatgjatë të jetës

Siç është botuar në UT Community Press, 21 maj 2020

Trajtimi i rrezatimit proton ka përparuar në mënyrë dramatike në luftën kundër kancerit të gjirit gjatë disa viteve të kaluara, dhe pacientët kanë zbuluar se çfarë studimi ka treguar: ai është një nga terapitë më të sigurta dhe më efektive në botë në dispozicion të kancerit.

Onkologu kryesor rrezatues i terapisë me protone James Urbanic, MD, Drejtori mjekësor i Qendrës së Terapisë së Kancerit në Protons të Kalifornisë për Programin e Terapisë së Shëndetit në UC San Diego, ka parë nga dora e parë se si zhvillimi i këtij mjeti të përparuar ka kontribuar në ndryshimin e strategjive të trajtimit të kancerit të gjirit .

Gjatë 20 viteve të kaluara, trajtimi me rrezatim proton ka evoluar në një terapi precize inovative që zvogëlon efektet anësore afatgjata në shëndetin fizik, veçanërisht çështjet e zemrës dhe normat sekondare të kancerit, tha Dr. Urbanic, një studiues kryesor i onkologjisë së rrezatimit.

Trajtimi me rrezatim proton sjell rrezatim të saktë dhe të synuar përmes skanimit të rrezes me laps, shpjegoi Dr. Urbanic, i cili ka qenë i përfshirë me Protonët e Kalifornisë që nga viti i tij i parë i funksionimit. Kjo formë e përparuar e rrezatimit të protonit është shumë më superiore se versionet e hershme të terapisë, shtoi ai.

California Protons është një nga vetëm 35 qendrat e trajtimit të protoneve në vend dhe një nga katër në SHBA Perëndimore. Në 2014, California Protons ishte qendra e parë në SH.B.A. që ofroi skanim me rreze lapsi shumë të saktë në të 5 dhomat e saj të trajtimit.

Trajtimi i kancerit të gjirit përfshin përgjithësisht tre komponentë - operacioni për heqjen e kancerit, rrezatimi për të çrrënjosur kancerin që mund të ketë mbetur dhe kimioterapia për të shkatërruar çdo qelizë. Këto tre modalitete punojnë së bashku në koncert.

Rrezatimi proton është një zgjedhje e shkëlqyeshme për shumë pacientë me kancer, tha Dr. Urbanic, i cili është një nga drejtuesit e studimit të toksicitetit dhe kancerit të gjirit të sponsorizuar nga NCI. Si mjek për UC San Diego, ai në mënyrë unike ka të gjitha opsionet e trajtimit të rrezatimit të kancerit të gjirit për të ofruar pacientëve.

“Pacientët nuk trajtohen gjithmonë jashtë sistemit të tyre të kujdesit shëndetësor, kështu që një pacient duhet të bëjë kërkimin e tij për të gjetur të gjitha opsionet në dispozicion. Sigurohuni që të shikoni të gjitha opsionet tuaja të trajtimit, ”tha Dr. Urbanic, i cili trajton rreth 50 pacientë me kancer gjiri në vit. "Në California Protons ne jemi të lumtur të këshillohemi me pacientët dhe të punojmë me opsionet e tyre me ta për të përcaktuar nëse terapia me protone është e përshtatshme për ta."

Përparimet në rrezatimin proton lejojnë që rrezatimi të shënjestrohet kështu që ka më pak dëmtime në indet dhe organet përreth. Në rastin e kancerit të gjirit, kjo do të thotë më pak rrezatim në zemër dhe mushkëri, duke zvogëluar mundësinë e sëmundjes së zemrës dhe kancerit dytësor të mushkërive më vonë gjatë jetës. Pjesa tjetër e trupit gjithashtu është e ekspozuar ndaj më pak rrezatimit. Një përfitim tjetër i terapisë me rrezatim proton është se teknologjia e skanimit të rrezes me laps lejon onkologët rrezatues të trajtojnë tumore me formë të parregullt dhe tumore që janë në zona të vështira për tu arritur.

Efektet anësore të zakonshme, të tilla si lëkura e irrituar ose e djegur, janë të ngjashme me efektet anësore të përjetuara me rrezatimin standard. Sidoqoftë, hulumtimi tregon një zvogëlim të mundshëm të çështjeve të rëndësishme shëndetësore gjatë jetës së një pacienti me kancer të mbijetuar. Terapia me rrezatim proton për gratë më të reja që janë në premenopauzë përfitojnë shumë nga terapia rrezatuese, për shkak të numrit të viteve të jetës përpara tyre, tregojnë hulumtimet.

Dr. Urbanic është i apasionuar pas kërkimit dhe gjetjes së mënyrave për të përmirësuar cilësinë e jetës për pacientët me kancer. Ai shërben si anëtar i grupeve të shumta kërkimore të nivelit kombëtar të kancerit që zhvillojnë prova të mëdha klinike në kancerin e mushkërive, kancerin e gjirit dhe tumoret e trurit. Kërkimi i tij është botuar gjerësisht për këto tema.

Ai është i specializuar në radioterapi dhe teknika të ndryshme radiokirurgjike. Ai tërhiqet nga zhvillimi i trajtimeve për kancere më komplekse, përfshirë ato që prekin trurin, rajonin e kraharorit, kokën dhe qafën dhe prostatën përveç rasteve që kërkojnë rrezatim të përsëritur.

Anëtarët e ekipit mbështetës, të tillë si një punonjës social, ndihmon pacientët dhe familjet e tyre të gjejnë burimet e nevojshme ndërsa i nënshtrohen trajtimit, të tilla si strehimi dhe transporti. Një dietolog punon me pacientët për të zhvilluar një plan dietik për t'i ndihmuar ata të ndjehen më të mirën gjatë trajtimit dhe koordinon grupet mbështetëse për socializimin.

California Protons trajton shumë kancere që gjenden si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët. E pajisur me gjeneratën e fundit të teknologjisë dhe pajisjeve, qendra ofron formën më të saktë të terapisë rrezatuese në dispozicion. Në nivel lokal, California Protons Cancer Therapy Center është e lidhur me Rrjetin e Kancerit Shëndetësor UC San Diego dhe Spitalin e Fëmijëve Rady.

California Protons ofron konsulta të mendimit të dytë dhe takime për telemjekësi janë në dispozicion.

Trajtimi me proton mbulohet nga Medicare dhe California Protons është kontraktuar me shumë sigurime private. Ekipi i tyre i Sigurimeve specializohet në punën me pacientët dhe sigurimet e tyre për të fituar mbulim.

Për më shumë informacion në lidhje me California Protons Cancer Therapy Center, ju lutemi vizitoni www.californiaprotons.com, ose telefononi në (858) 433-4886.