858.283.4771

Pacienti i 3,000-të i Protonëve të Kalifornisë i Paraqitur në Ranch dhe Coast Magazine

Siç është botuar në Ranch & Coast Magazine, qershor 2021

Përtej opsioneve tradicionale

Grimcat nënatomike përkthehen në hapa të mëdhenj në trajtimin e kancerit

Diagnoza e Ken Kotoski ishte e keqe, prognoza e tij ishte e zymtë. Kur 58-vjeçari mori të njëjtin lajm babai i tij dhe të dy vëllezërit kishin - kanceri i prostatës - ishte përgjigjja e mjekëve që ishte vërtet shkatërruese.

"Në thelb, mjekët pothuajse ishin të mendimit se nuk ka asnjë mënyrë për ta kuruar atë dhe" Më e mira që mund të bëjmë është të përpiqemi të bëjmë të ndiheni mirë ndërsa jeni duke u zvogëluar ", thotë banori i Montana. "Ata më shkruanin disi".

Pasi përjashtoi disa opsione të trajtimit, ai mori një libër mbi terapinë me protone dhe pas disa hetimesh, iu drejtua Carl Rossi, MD në Qendrën e Terapisë së Kancerit në Protons të Kalifornisë në Miramar. "Unë telefonova dhe caktova një takim me Dr. Rossi dhe bisedova me të, dhe kur mbaruam, gruaja ime dhe unë ndiheshim sikur ai mendonte për ne si familje dhe se ai kujdesej për të më ndihmuar", kujton Kotoski. Në janar 2021, ai filloi trajtimin e tij në 28 seanca duke përdorur terapinë me protone me rreze lapsi, secila prej të cilave zgjat vetëm disa minuta. Kurseni për ndonjë shqetësim të vogël që Kotoski arriti të merrte me ibuprofen, ai thotë, “Të jem krejtësisht i sinqertë, kur kam zbritur për herë të parë atje për trajtim, mendova, 'A po bëjnë ata me të vërtetë ndonjë gjë? Sepse nuk ndjen asgjë. Ju nuk shihni asgjë. Diçka serioze si ajo, ju prisni ndonjë dhimbje ose diçka më shumë sesa thjesht të shtriheni në një tavolinë për disa minuta dhe pastaj [duke u thënë], 'Ok, ju keni mbaruar! Likeshtë si, 'Çfarë po ndodh me të vërtetë?' ”

Ajo që po ndodhte ishte dërgimi i synuar i protoneve në një vend specifik brenda trupit të tij që kanceri kishte pushtuar, përfshirë nyjet limfatike. Një formë rrezatimi, ky modalitet i fuqisë shkatërron ADN-në e qelizave kancerogjene ndërsa shmang dëmtimin e zonave fqinje. Megjithëse është një metodë popullore me kancerin e prostatës, Dr. Rossi thotë se terapia me protone është e zbatueshme shumë më tepër. "Potencialisht, ne mund të përdorim terapi me protone në shumicën e jo të gjitha gjendjeve që trajtohen aktualisht me terapi me rreze X," thotë ai.

Megjithëse mund të tingëllojë ekstreme për Kotoski të udhëtojë deri më tani për kujdes, California Protons është një nga dy qendrat e vetme që ofron këtë modalitet në Kaliforni dhe 37 në mbarë vendin. Për më tepër, California Protons ka një teknologji që shumë qendra të vjetra trajtimi nuk e kanë, si dhe, sipas Dr. Rossi, "ndër klinicistët më me përvojë, nëse jo më me përvojë, në SHBA" Përtej kësaj, është një vlerësim për personalin pacientët e vëmendjes marrin që Dr. Rossi thotë se dëgjon kohë pas kohe. "Pacientët me kancer tashmë janë në një situatë stresuese, kështu që gjithçka që mund të bëjmë për t'i bërë ata të ndjehen se janë unikë dhe të rëndësishëm dhe jo vetëm një numër tjetër është jashtëzakonisht i dobishëm", thotë ai.

Ashtë një ndjenjë që Kotoski, tani pa kancer, i bën jehonë me gjithë zemër. "Kur mora diagnozën time dhe prognoza ishte aq e keqe, mendova," Nuk ka asnjë mënyrë që unë do ta bëj të shoh [djalin tim] të martohet, "thotë ai. “Për shkak të Protoneve të Kalifornisë, unë patjetër që do ta shoh të martohet dhe do të jem rreth e rrotull për të parë disa nipa dhe mbesa. Më është kthyer jeta, fjalë për fjalë. Justshtë thjesht e mahnitshme ”.

DEANA MURPHY

Për të lexuar artikullin përmes Ranch dhe Coast Magazine, klikoni këtu

Për të shkarkuar PDF, ju lutemi klikoni këtu