858.283.4771

Mjekimi shumë i saktë, më pak invaziv i kancerit me terapi protonike


California Protons përdor teknologji revolucionare me rreze protoni për të ndihmuar në luftimin e kancerit me precizion të pakrahasueshëm dhe kujdesin maksimal.

Isfarë është terapia me protone?

Terapia me proton është një formë shumë e saktë dhe shumë më pak tërheqëse e trajtimit të kancerit. Protonet janë grimca subatomike me një ngarkesë pozitive që mund të manipulohet dhe kontrollohet për të ndaluar dhe shpërndarë rrezatimin direkt në një tumor, duke udhëtuar jo më larg se muri i jashtëm i tumorit. Kjo është veçanërisht e dobishme për ata që janë të rrezikuar nga rrezatimi ose kanë marrë rrezatim paraprak ose në ose menjëherë ngjitur me zonën që duhet të trajtohet.

Terapia me protone vs.
Rrezatimi Standard me rreze X

Rrezatimi standard me rreze X dhe protoni janë të dy llojet e radioterapisë “rrezja e jashtme” që përdoren për të trajtuar lloje të ndryshme të kancereve. Sidoqoftë, vetitë e secilës janë shumë të ndryshme dhe rezultojnë në nivele të ndryshme të ekspozimit ndaj rrezatimit. Rrezet standarde të trajtimit me rreze X depozojnë energji përgjatë shtigjeve të tyre përpara se të arrijnë tumorin, duke dhënë kështu rrezatim të panevojshëm dhe potencialisht të dëmshëm në indet e shëndetshme dhe organet përreth. Dozat e terapisë me proton, nga ana tjetër, mund të kontrollohen për të depozituar pjesën më të madhe të energjisë brenda tumorit.

Rrezatimi me rreze X

  • Nuk përmban ngarkesë në masë ose elektrike
  • Rrezet shumë depërtuese mund të japin rrezatim në të gjithë vëllimin e indeve
  • Rrezet depozitojnë pjesën më të madhe të dozës fillestare të rrezatimit (doza hyrëse) afër lëkurës së pacientit, ndërsa bashkëveprojnë me qelizat e shëndetshme më afër sipërfaqes, dhe më pas hedhin dozën e mbetur të rrezatimit jonizues në qelizat më të thella të sëmundura
  • Rrezet vazhdojnë të lëshojnë rrezatim pasi ato natyrshëm kalojnë nëpër trup (doza e daljes) e ngjashme me imazhin me rreze X

Rrezatimi i terapisë së protonit me rreze lapsi

  • Rreze protoni e përbërë nga grimca të rënda dhe të ngarkuara
  • Protonet hyjnë në trup dhe depozitojnë vetëm një dozë të vogël gjatë rrugës drejt objektivit dhe praktikisht asnjë përtej tij
  • Doza e përthithur rritet shumë gradualisht me dozë më të madhe dhe shpejtësi më të ulët derisa rrezja të arrijë maja Bragg - pika në të cilën depozitohet energjia maksimale maximume cila drejtohet saktësisht brenda vendit të tumorit
  • Menjëherë pas kësaj shpërthimi të energjisë, rrezja e protonit vjen në një ndalesë të plotë dhe çdo rrezatim shtesë pushon

Terapia me protone kundrejt rrezatimit standard

Përfitimet e terapisë me protone nga protonet e CA në San Diego

Teknologjia jonë e skanimit të rrezeve me lapsa

Dorëzuar saktësisht brenda 2 milimetrave, teknologjia jonë e skanimit të rrezes së lapsit (e njohur si Terapia me Proton të Moduluar me Intensitet ose IMPT) lëshon një dozë të lartë të rrezatimit që shkakton kancer që përputhet me formën dhe madhësinë unike të tumorit. Edhe në vendet me skanim të vështirë, mjekët tanë mund të drejtojnë dhe manipulojnë rrezen e protoneve për të ndaluar pikërisht në buzë të tumorit për të kursyer inde të shëndetshme dhe organet përreth.

Për dallim nga trajtimi më i vjetër i terapisë protonike shpërndarëse pasive, teknologjia e skanimit të rrezeve të lapsit të protonit të qendrës sonë rrit më tej saktësinë e rrezatimit të dhënë. Duke ju mundësuar mjekëve të rregullojnë gamën dhe intensitetin e rrezes së protonit, ne mund të spërkasim një rreze të ngushtë protoni përgjatë tumorit në goditje të imta, duke rritur intensitetin dhe shtresën e dozës sipas shtresës brenda tumorit. California Protons ishte klinika e parë protone në vend që ofroi teknologji protoni me rreze lapsi në të pesë dhomat tona të trajtimit.


Imazhe CT me rreze rreze

Qendra e Terapisë së Kancerit të Protoneve në Kaliforni në San Diego është e vetmja strukturë e terapisë me protone në të gjithë Kalifornia, dhe vetëm një nga një pjesë e vogël në të gjithë SH.B.A., që të përdorë në mënyrë të vazhdueshme Cone Beam CT (CBCT). Kjo përparim i dukshëm në imazhin e CT na ndihmon të sjellim teknologjinë më të përparuar tek pacientët tanë.

Përdoret në lidhje me teknologjinë tonë të skanimit të rrezeve me laps, Cone Beam CT mundëson një version më kompakt, më të shpejtë dhe më të sigurt të imazheve të rregullta të CT. Përmes përdorimit të një rreze me rreze X në formë koni, doza e rrezatimit, madhësia e skanerit dhe koha e nevojshme për skanim janë ulur të gjitha në mënyrë dramatike, ndërsa saktësia e figurës është përmirësuar. Koha e nevojshme për një skanim të plotë është zakonisht nën një minutë dhe doza e rrezatimit është deri në njëqind herë më pak se ajo e një skaneri të rregullt CT.


Sistemi proton Varian ProBeam

Qendra jonë e protonit është shtëpia e një prej sistemeve më të mëdha të protonit më të mëdhenj në vend, i përbërë nga një ciklotron, rreze, dy dhoma trajtimi me rreze fikse dhe tre dhoma trajtimi rrotullues.

Si përdoret ciklotroni në terapinë me protone?

Cyclotron është një pajisje 90-tonësh e krijuar për të gjeneruar rreth 5 trilion protone në sekondë dhe më pas të përshpejtojë protonet jashtë nga qendra përgjatë një shteg spirale me afërsisht 100,000 milje në sekondë, ose 0.61 herë shpejtësinë e dritës, për të krijuar një rreze që mund të saktësisht arrijnë tumoret. Rrezja e protonit udhëton nga ciklotroni në vijën e rrezes, e cila përfshin gjatësinë e ndërtesës dhe përdor një seri elektromagnetësh për tu përkulur dhe përqendruar rrezen në secilën dhomë të trajtimit. Nga atje, protonet dorëzohen me përpikëri mekanike në njërën nga dy dhomat e trajtimit me rreze fikse ose tre dhoma rrotullimi rrotullues përmes një hunde të specializuar. Makina e rrotullimit rrotullues 280-ton rrotullohet 360˚ rreth pacientit për të siguruar një kënd ideal të trajtimit.


7 Avantazhet Kryesore të Teknologjisë së Rreze të Terapisë Protonike

Terapia me protone ofron disa përfitime që trajtimet e tjera të kancerit nuk i japin. Përparësitë e trajtimit me terapi protonike përfshijnë:

 

Saktësi lazer-like
Protonet mund të manipulohen për të ndaluar dhe shpërndarë rrezatimin direkt në një tumor dhe jo më tej.

Variacioni i dozës së rrezatimit
Terapia me proton lejon mjekët të ndryshojnë intensitetin e dozës së rrezatimit në çdo pikë brenda tumorit, gjë që nuk ishte e mundur me teknologjitë e tjera.

Trajtimi për shumë lloje të tumorit
Teknologjia jonë e terapisë proton zgjeron mundësitë e trajtimit për të trajtuar tumore më të mëdha dhe më të parregullta. Ai gjithashtu lejon që më shumë lloje të tumoreve të trajtohen në krahasim me atë që ishte e mundur me protone të shpërndara në mënyrë pasive.

Incidenca më e ulët e tumoreve sekondare
Toksiciteti i ulur i rrezatimit rezulton në një incidencë më të ulët të tumoreve sekondare në krahasim me rrezatimin standard me rreze X.

Efektet minimale anësore
Për shkak se terapia me proton kursen indet e shëndetshme që rrethojnë një tumor, efektet anësore të tilla si diarre, vjellje, dhimbje koke dhe humbje e oreksit janë më pak të mundshme. Pas trajtimit, shumica e pacientëve rifillojnë rutinën e tyre të përditshme.

Koha e shpejtë e trajtimit
Ne zëvendësuam pajisjet e rënda dhe të rëndë të teknologjisë së protonit më të vjetër pas shpërndarjes pasive me skanimin e rrezes së lapsit. Për dallim nga teknologjia më e vjetër, plani ynë i trajtimit mund të ngarkohet në kompjuter dhe të përfundojë brenda disa minutave në mënyrë që pacientët të rikthehen më shpejt në jetën e tyre.

Kujdesi i personalizuar
Ekipi ynë mjekësor me famë botërore është i përkushtuar të sigurojë kujdesin më të personalizuar, gjithëpërfshirës të kancerit për pacientët tanë, dhe ofron më të fundit në përparimet mjekësore dhe teknologjinë. Mëso më shumë


Detajet e Mjekimit të Terapisë Proton &
Jeta gjatë trajtimit

Terapia me proton është një trajtim joinvaziv dhe shpesh pa dhimbje, gjatë të cilit pacientët nuk ndiejnë ndjesi fizike nga rrezja e protonit, dëgjojnë shumë pak zhurmë dhe pësojnë siklet minimale. Për dallim nga teknologjia më e vjetër, çdo seancë trajtimi zgjat rreth 30 minuta, me kohën aktuale të trajtimit që zgjat vetëm 1 deri në 3 minuta. Video dhe audio e plotë me dy drejtime lejojnë anëtarët e ekipit mjekësor dhe pacientët të komunikojnë gjatë gjithë procesit.

CILAT JAN EFEKTET AN SSORE TER TERAPIS PROTON?

Në shumë raste, efektet anësore të lidhura me terapinë e rrezatimit të rrezes së jashtme, si diarreja, dhimbja e kokës dhe humbja e oreksit janë më pak me terapi proton sesa me terapi me rreze X. Shumica e pacientëve janë në gjendje të vazhdojnë aktivitetet e tyre të zakonshme gjatë gjithë trajtimit të tyre, përfshirë punën, ushtrimin dhe shoqërizimin. Sidoqoftë, të gjitha trajtimet e kancerit kanë avantazhe dhe disavantazhe. Sigurohuni që të diskutoni me onkologun tuaj komplikimet e mundshme dhe efektet anësore, si dhe opsionet e trajtimit.

Pyetjet në lidhje me terapinë protonike? Ne mund te te ndihmojme.

Historia e Terapisë me rreze Proton

Më 1946, fizikani amerikan dhe ish udhëheqësi i grupit të Manhattan Project, Robert Wilson hodhi bazat për fushën e terapisë proton me botimin e letrës së tij historike, "Përdorimi radiologjik i protoneve të shpejtë". Në këtë letër, ai ishte i pari që sugjeroi që protonet mund të përdoren klinikisht, duke kursyer indin normal dhe duke lejuar vendosjen maksimale të dozës së rrezatimit brenda tumorit.

Terapia me protone ka mbi 65 vjet. Trajtimet e para të rrezatimit të protonit u kryen në mes të viteve 1950 duke përdorur një përshpejtues grimcash të ndërtuar për kërkime laboratorike të fizikës në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, dhe më vonë në Laboratorin e Ciklotronit të Harvardit. Qendra e parë e terapisë me protone e bazuar në spital e vendit u hap në 1990 në Qendrën Mjekësore të Universitetit Loma Linda në Kaliforninë Jugore. Që nga ajo kohë, më shumë se njëzet qendra të terapisë së protoneve të përqendruara tek pacienti janë hapur në Shtetet e Bashkuara, duke përfshirë edhe Qendrën e Terapisë së Kancerit në Protons të Kalifornisë në San Diego.

 

Kostoja e terapisë protonike

Kostoja për terapinë me protone varet nga lloji i kancerit, vendndodhja e tumorit, faza, sa trajtime janë të nevojshme dhe faktorë të tjerë. Ndërsa në disa raste është më e shtrenjtë sesa rrezatimi tradicional i Rrezeve X, efektet anësore afatgjata dhe shanset për përsëritje zvogëlohen për shkak të teknologjisë më të përparuar, precize që zvogëlon shumë rrezatimin në indet dhe organet e afërta të shëndetshme.